promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Visszatelepítették a Fővárosi Állatkert tarvarjait a vadonba
Borítókép:  ZooZoo
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hat fiatal, az idei évben kelt tarvarjú, két tojó és négy hím indult útnak december első napjaiban a Budapesti Állatkertből Spanyolországba, ahol egy visszatelepítési program keretében fogják elengedni őket természetes élőhelyükön. A program célja, hogy a veszélyeztetett tarvarjakat, amelyekből a vadonban ezernél is kevesebb egyed él, állatkertekben szaporított egyedekkel mentsék meg a kipusztulástól, és Spanyolországban, ahonnan a faj már évszázadokkal ezelőtt eltűnt, újra stabil vadon élő tarvarjú állomány legyen.

Az állatkertek egyik fontos küldetése, feladata a veszélyeztetett fajok védelme. Ebben a nemzetközi összefogást igénylő munkában – a világ egyik vezető állatkertjeként – a Fővárosi Állat- és Növénykert is tevékenyen részt vesz. A városligeti intézmény természetvédelmi tevékenysége igen kiterjedt: magába foglalja számos veszélyeztetett faj állatkerti szaporítását, az érintett fajok élőhelyén zajló terepi programokban való részvételt, a hazai védett és fokozottan védett fajokkal kapcsolatos vadállatmentést, illetve a természetvédelemi ismeretterjesztő, szemléletformáló munkát is.

A veszélyeztetett fajok megőrzésével kapcsolatos tevékenység egyik legújabb fontos eredménye, hogy az Állatkertben az idei évben kikelt tarvarjak közül hat állatot nemrégiben Spanyolországba szállítottak, ahol egy visszatelepítési program részeként hozzájárulnak e ritka faj vadonbeli állományának gyarapításához.

Tarvarjak Budapesten

A Fővárosi Állat- és Növénykertben évtizedek óta foglalkoznak a tarvarjak tartásával és szaporításával. Az állatok jelenleg a Kisszikla oldalában található, úgynevezett keselyűröpdében láthatók, egy térben a fakó keselyűkkel, koronás darvakkal és több más madárfajjal. A röpde úgy van kialakítva, hogy oda a látogatók is bemehetnek, így testközelből, mindenféle elválasztó korlát és kerítés nélkül találkozhatnak a tarvarjakkal, mintha csak a természetes élőhelyükön látnák őket.

Évről évre rendszeresen kelnek ki fiókák, amelyek aztán vagy helyben maradnak, vagy az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége égisze alatt működő, összehangolt tarvarjú tenyészprogram részeként más állatkertekbe kerülnek. Fontos, hogy a fajjal foglalkozó állatkertek együttműködjenek, és az egyes intézményekben élő állományokat úgy menedzseljék, mintha az összes állatkerti tarvarjú egyetlen nagy populációt alkotna. Ezért is szükséges a megfelelő tenyészállatok időközönkénti szállítása egyik állatkertből a másikba, hiszen így lehet megőrizni az állomány genetikai sokféleségét.

A Budapesten kikelt tarvarjú fiókák felcseperedve időnként visszatelepítési programokban is részt vesznek. Néhány évvel ezelőtt például Ausztriában történt olyan visszatelepítés, ahol budapesti kelésű tarvarjak kerültek ki a természetbe. Az idén kikelt tizenegy fióka közül hat állat most szintén visszatérhet a faj egykori élőhelyére: ezúttal Spanyolországba.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás