promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ebben lesz más a megújult MOL Bubi – részletek
Borítókép:  MOL Bubi
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy jóval modernebb, a változó felhasználói igényekhez igazodó MOL Bubi tér vissza 2021 tavaszán. A BKK nemrég a megújult közbringarendszer változásairól adott tájékoztatást.

Nemrég számoltunk be arról hogy határozatlan időre szünetre vonul a MOL Bubi, és a Budapesti Közlekedési Központ 2021-ben egy vadonatúj, a városi közlekedés fejlődő igényét kielégítő közösségi kerékpár-szolgáltatással várja ügyfeleit.

A BKK nemrég egy részletes tájékoztatásban ismertette, hogy miben változik meg a MOL közbringarendszer:

  • 1200 teljesen új, a jelenleginél könnyebb kerékpár érkezik Budapestre, ez az állomány – igény esetén – további 400 biciklivel bármikor bővíthető. A közbeszerzésben előírt kerékpárok számát az elmúlt hat év statisztikái alapján határozta meg a cég. A kimutatások alapján nincs szükség ennél nagyobb mennyiségre.
  • a kiírás szerint a leendő szolgáltatónak defekttűrő, fújt gumikkal kell felszerelnie a kerékpárokat, amelyek a jelenlegi szivacstömlős kerekekkel szemben könnyebb és gyorsabb haladást biztosítanak.
  • tervek szerint egy rugalmas tarifarendszer lép életbe, amelyben a BKK-bérlettel rendelkezők jelentős kedvezményekre számíthatnak. Az üzemeltetéséhez új informatikai háttér épül ki.
  • felhasználóbarát, új applikáció érkezik, amellyel egyszerűen és gyorsan lehet igénybe venni a szolgáltatást.
  • az üzemeltetési modell is megváltozik, ezáltal jóval kedvezőbb lehet a rendszer fenntartása. A BKK lízingszerződés keretében bérelné az eszközöket a leendő szolgáltatótól a következő 5 évben, így nem kellene megvásárolnia a bicikliket. A logisztikáért és a karbantartásért is ez a társaság felel majd.
  • városszerte megmarad a jelenleg rendelkezésre álló 158 dokkoló, de a BKK a jövőben újszerű – úgynevezett free-floating – megoldásokat is tesztelni fog a felhasználók kényelme érdekében. Ezzel egy esetleges későbbi bevezetés esetén az is lehetővé válhat, hogy az ügyfelek a kerékpárokat előre kijelölt virtuális dokkolóknál helyezzék el.

Fontos megjegyezni, hogy az új MOL Bubi rendszerben nem lesznek elektromos meghajtású biciklik, aminek az az oka, hogy az e-kerékpárok jelentősen növelnék a közbringarendszer fenntartását, ugyanis ezeknek a bicikliknek nem csak a beszerzése, hanem a későbbi üzemeltetési költsége is többszöröse egy hagyományos kerékpárénak.

A tájékoztatás szerint a MOL Bubi közbeszerzése jelenleg is fut, ez alapján választja ki a BKK a leendő szolgáltatót, aki már jövő tavasszal elindítja az új rendszert. Az indulás pontos dátumáról a BKK később informálja a budapestieket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás