promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Akár 50 százalékkal is drágulhat a cigaretta ára
Borítókép:  PX
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Sokkolóan emelkedhetnek a cigaretta-árak 2021 januárjától, majd áprilisától. Az ok a jövedéki adó emelése, mely akár 50 százalékos árváltozást is eredményezhet. 

Először is tisztázzuk a jelenlegi helyzetet: a hatályos törvény szerint a cigaretta jövedéki adója ezer darabonként 22 800 forint lett volna, plusz a kiskereskedelmi eladási ár 22 százaléka. A most benyújtott javaslat ezt azonban megváltoztatná. 

Így 2021 januárjától március végéig 24 000 forint lenne az adó ezer darabonként, plusz a kiskereskedelmi eladási ár 23 százaléka.

Sajnos viszont itt nem áll meg az áremelkedés. 

Szintén a következő év áprilisától 26 000 forint lenne az ezer darabra vonatkozó díj, plusz a kiskereskedelmi eladási ár 23 százaléka.

A Pénzügyminisztérium magyarázata szerint azért szükséges az adóemelés, hogy hazánk is teljesítse az Európai Unió 2011-es dohányadó-irányelve szerinti minimumelvárást, vagyis, hogy a dohánytermékek jövedéki adója elérje az EU által megkövetelt legalacsonyabb szintet.

Az új törvényjavaslat alapján a 24.hu végzett egy gyors kalkulációt:

az adóemelés miatt a 20 szálas, rövid, multifilteres Sopianae cigaretta dobozonként 1570 forintba kerülhet január elsejétől, áprilisban pedig már 1700 forintot kellene fizetni egy dobozért. Ez 310 forintos áremelkedést jelentene, ugyanis szeptemberben ez a cigaretta 1390 forintba került.

Mindez még „csak” egy 300 forintos emelkedés, de egyes termékek várhatóan 50 százalékkal fognak drágulni. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás