promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szakmai életműdíjat kap az budapesti állatkert nyugalmazott főigazgatója
Borítókép:  ZooBudapest
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Életműdíjjal tünteti ki és tiszteletbeli tagjává választja az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége Prof. Dr. Persányi Miklóst, a Fővárosi Állat- és Növénykert nyugalmazott főigazgatóját. A városligeti intézmény számára is komoly elismerést jelentő díjat pénteken, a szövetség – kivételesen online zajló – éves konferenciájának záróülésén adják át.

A napokban tartja éves konferenciáját az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége. Az évről évre megrendezett esemény az állatkerti szakma legrangosabb találkozója a világon, melyet ebben az évben – a koronavírus világjárvány miatt – szeptember 28. és október 2. között virtuálisan tartanak meg.

Az éves konferencia október 2-i záróülésén EAZA-életműdíjjal tüntetik ki Prof. Dr. Persányi Miklóst, a Fővárosi Állat- és Növénykert nyugalmazott igazgatóját, egyúttal neki adományozzák a szövetség tiszteletbeli tagja címet is.

„A díj nemcsak a nyugalmazott főigazgató, hanem az egész intézmény számára is nagy megtiszteltetés, és jól mutatja, hogy a magyar főváros állatkertje milyen fontos szerepet tölt be az állatkertek nemzetközi szakmai közösségében”

– írja az intézmény a közleményében.

Az EAZA eddig 18 állatkerti szakember munkásságát ismerte el életműdíjjal. Tiszteletbeli tagságot pedig korábban csupán négyen kaptak: Fred Daman (Antwerpeni Állatkert, Belgium), Roger Wheater (Edinburgh-i Állatkert, Egyesület Királyság), Gunther Nogge (Kölni Állatkert, Németország), Bert de Boer (Apenheul Főemlőspark, Hollandia).

Prof. Dr. Persányi Miklós 1994 és 2003, illetve 2007 és 2020 között volt a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója. Éveken át a Magyar Állatkertek Szövetsége, 2000 és 2003 között pedig három éven EAZA elnöki tisztségét is betöltötte. Az európai szövetség munkájában korábban alelnökként, titkárként és több bizottság elnökeként is részt vett. Kezdeményezésére hívták életre az EAZA Technikai Segítségnyújtás Bizottságát, amely igen sokat tesz a kelet-európai és a közel-keleti állatkertek fejlesztéséért. Persányi professzor 2020 februárjában köszönt le a Fővárosi Állat- és Növénykert éléről egészségi okok és nyugállományba vonulása miatt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás