promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Változások az őstermelők és a családi gazdaságok esetében – újabb sikeres szaktanácsadói nap
Borítókép:  nak.hu
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az Euroadvance Kft. Baktalórántházán rendezte meg az idei évben először a Szaktanácsadói információs napot, melyre meghívta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szaktanácsadói Névjegyzékében szereplő szaktanácsadókat, önkormányzatokat, partnereinket, bio gazdákat és a mezőgazdasági termelőket is.

A programot Szuhóczky Gábor ügyvezető nyitotta meg, köszöntötte a résztvevőket és bemutatta az előadókat. A program ismertetése után, rátért a témák ismertetésére és elmondta, hogy az idén is folytatjuk az információs napok megrendezését, reményeink szerint 2020- ban még több alkalommal is találkozhatunk a mezőgazdaságban érdekelt résztvevőkkel.

A délután folyamán rendezvényünket megtisztelte Seszták Oszkár a Szabolcs – Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés Elnöke, aki néhány szóval köszöntötte a megjelenteket, majd elmondta, hogy a megyei önkormányzat a szívén viseli minden olyan a mezőgazdasággal kapcsolatos programot, a mellyel elősegíthetik a mezőgazdasági fejlesztéseket megyénkben és a régióban.

A szakmai rendezvény/képzés témája:

  • magliszt, magolaj gyártás

  • baktériumtrágyázás

  • aktuális szaktanácsadási kérdések

  • TSZK oktatási tananyag ismertetése

  • Takarékbank agrárüzletágának ismertetése

  • változások az őstermelők és a családi gazdaságok esetében

Az első előadást Pinczés Marianna a Virgin Oil Press Kft. ügyvezetője tartotta, aki cége bemutatása után, rátért az általuk gyártott termékek bemutatására. Elmondta felhasználják a mellékterméket is. Hidegen sajtolással készítik termékeiket, de ezt tovább gondolták. Kezdetben szőlőmag olajat készítettek felhasználván a borászat melléktermékét is. Ezáltal innovatív, izgalmas termékek jöttek létre, melyek teljesen egyediek: pl. kozmetikum iszap.

A cég szerint az alapanyagok minden alkotóeleme hasznosítható. Nem csak a hulladéklerakási díj miatt, hanem alapesetben is az az első, hogy egy új termék bevezetésekor, végiggondolják, hogy mi minden fog keletkezni, és azzal mit lehet kezdeni.

Kifejezetten hisznek a natúr termékekben, a feldolgozás vegyszermentességében. Ehhez minden esetben ragaszkodnak. A natúr élelmiszerek fogyasztása hosszú távon rendkívül fontos a mindennapi életben. Lehet bio, lehet konvencionális, de ne kerüljön bele felesleges vegyszer, ez kiemelt fontossággal bír. Elsődleges céljuk, hogy egészséges élelmiszerek kerüljenek az asztalra, és, hogy minél többen tudják, hogy milyen élettani hatásai vannak az általuk gyártott olajaknak, magliszteknek. Szükséges tudatosítani a fogyasztói társadalmat, arról, hogy a natúr és természetes élelmiszer, igen is lehet finom!

Másodlagos célkitűzésük a környezettudatosság, mert a kidobásra kerülő anyagok nem csak a hulladékmennyiséget növelik, de tele vannak valamilyen más szempontból értékes, hasznos, a szervezetünk számára fontos anyagokkal. 

A második előadást László Enikő marketing és értékesítési vezető tartotta, az Agribiotech Hungary Kft. képviseletében. Cégük rövid ismertetése után a baktérium trágyázás előnyeiről beszélt, ennek keretében a talajoltás jelentőségét ismertette. Megtudhattuk, hogy a talajélet mikrobiológiai regenerálása, a talaj humusztartalmának kialakulásában rendkívül jelentős szerepe van a talajbaktériumoknak és a talajlakó gombáknak. Ezek alakítják át kémiai folyamattal az elhalt maradványokat a növények számára felvehető vegyületté, humusszá. Talajoltást kizárólag a NÉBIH engedélyeztetési eljárásnak megfelelt mikrobiológiai készítményekkel lehet végezni.

Ezután a tápanyag utánpótlás-komplex megoldásáról hallhattunk hasznos információt. Napjainkban a mezőgazdasági talajok jelentős mennyisége leromlott minőségi mutatókkal bír. A peszticidek és a herbicidek hatására, amelyek elpusztítják a mikrobákat a talajban is, a szerves anyagok szintje jelentősen lecsökkent, mivel a talaj számos mikroorganizmusa megsemmisült, elpusztult így nem képes humuszanyagokat előállítani.

A megbomlott egyensúlyi állapoton tovább rontott a műtrágyák használata. Az így a megtermelt élelmiszerek, takarmánynövények a szükséges nyomelemek mintegy

75% -ának hiányában vannak. A szükséges mikro tápanyagok hiánya, mintegy 60 különböző betegség előfordulását vonja maga után az élőszervezetekben. Megoldás: talajoltás és huminsavas, fulvósavas komplex trágyák használata.

C:\MENTÉS\Desktop\TSZK\EA TSZK Konferencia 2020.03\Fotók\bakta_tszk_20200310\kepek\IMG_3316.JPG

A következő előadást Tamás Éva az EuroAdvance Kft. üzletágvezetője prezentálta az aktuális szaktanácsadási kérdésekről, valamint a csatlakozási lehetőségekről. A VP1-2.1.1-2.1.2-17 kódszámú Mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és élelmiszer-feldolgozáshoz kapcsolódó egyéni és csoportos szaktanácsadás című projekt kezdeti lépéseinek bemutatása után rátért a már zajló munkafolyamatokra, melynek keretében központi helyet foglal el az ökológiai gazdálkodás, a környezetet nem terhelő készítmények alkalmazásának bemutatása az agrárium szereplői és a szaktanácsadók számára. A döntés után az alábbi fókuszterületek kerülnek előtérbe:

  • valamennyi mezőgazdasági üzem gazdasági teljesítményének javítása, valamint a mezőgazdasági üzemek szerkezetátalakításának és korszerűsítésének a megkönnyítése, mindenekelőtt a piaci jelenlét, a piacorientáltság, és a mezőgazdasági tevékenységek diverzifikálásának fokozása céljából (Elsődleges mezőgazdasági termelés)

  • a megfelelően képzett mezőgazdasági termelők mezőgazdasági ágazatba való belépésének megkönnyítése és ezen belül is különösen a generációs megújulás elősegítése (Fiatal mezőgazdasági termelő) 

  • a mezőgazdasággal és az erdőgazdálkodással összefüggő ökoszisztémák állapotának helyreállítása, megőrzése és javítása (Környezetgazdálkodás) 

  • a mezőgazdaság és az élelmiszer-feldolgozó iparág általi energiafelhasználás hatékonyságának fokozása (Elsődleges mezőgazdasági termelés, Élelmiszer-feldolgozás) 

Több szakterületet ölel fel a jelen projekt, nyolc szaktanácsadóval egy komplex vállalatirányítási rendszer segítségével. E alatt egy olyan szoftvert, amely a vállalkozások, szervezetek működését támogatja, segíti.

Ebben a rendszerben tulajdonképpen a szervezeti folyamatok nyomon követése, a szervezet rendelkezésére álló erőforrások menedzselése és a szervezet adatainak kezelése történik.

Következő előadásunk a TSZK oktatási tananyag ismertetéséről szólt Varga Erzsébet tananyagfejlesztő tolmácsolásában, aki szintén a cégünk munkatársa. Elmondta a tananyagfejlesztés célja: jól képzett, tájékozott szaktanácsadók, magas szintű szaktanácsadói munkavégzése.

 Folyamatban lévő oktatási anyagok: 

  • Zöldítés

  • Öntözés

  • AKG

Cégünk olyan tanulási élményeket tervez, melyek az interaktív tevékenységek és a támogató információforrások kombinációi. Az elmúlt években számtalan lehetőségünk nyílt többféle tananyag fejlesztésén keresztül kitapasztalni a jó tananyag ismérveit. E szempontokat fogjuk figyelembe venni az tananyagfejlesztés koncepcióalkotási fázisában is.

C:\MENTÉS\Desktop\TSZK\EA TSZK Konferencia 2020.03\Fotók\bakta_tszk_20200310\kepek\IMG_3207.JPG

Pólenszki András falugazdász a NAK munkatársaként az őstermelőket és a családi gazdaságokat érintő változásokról tartott előadást. Kitért a mezőgazdasági adózás és gazdálkodási formák ismertetésére. Megtudtuk, hogy az „adómentesség” mértéke független a bevonható rokonok számától, adott a választási lehetőség a működési formák között, valamint az a cél, hogy a tulajdonosok adóterhe összességében ne növekedjen. A NAK javaslata hogy magánszemély vagy jogi személy formában hasonló feltételek mellett lehessen ugyanazon tevékenységet végezni. Hármas tagozódású rendszer került kialakításra:

  • legkisebb termelők: őstermelők

  • közepes méretű gazdaságokat tömörítő kategória: őstermelői gazdaság

  • családi mezőgazdasági vállalkozás

Programunk zárásaként Barkasz Gergő a Tiszántúli Agrár Régió Takarékbank Zrt. vezető ügyfélkapcsolati menedzsere ismertette a Takarékbank agrárüzletágát, valamint az agráriumot érintő finanszírozási lehetőségeket. Elmondta a Takarékbank Zrt. három cég összeolvadása kapcsán jött létre, melynek során az 5. legnagyobb pénzintézetté váltak több mint 1,1 millió ügyfelet tudnak kiszolgálni 6600 munkavállalóval. Országos lefedettséggel rendelkeznek, legnagyobb a hálózatuk a szektorban, vidéken mindenhol elérhetőek. Országos hálózatra kiterjesztett önálló agrárüzletág birtokosai az országban. Hét régió került hazánkban kialakításra több szempont alapján, ezen belül 2 megyében 6 agrárcentrum jött létre 4 vezető ügyfélkapcsolati munkatárs koordinálása mellett. Bemutatásra került a jelenleg elérhető három féle hitel konstrukció a TAKARÉK BARÁZDA TERMŐFÖLD Hitelkeret, Egyedi hitel a Gyorshitel.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás