promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Precíziós gazdálkodás – nagy sikerű szakmai nap Nyíregyházán
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az Euroadvance Kft. ismét nagy sikerű Szaktanácsadói információs napot rendezett meg, melyre meghívta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szaktanácsadói Névjegyzékében szereplő szaktanácsadókat, önkormányzatokat, partnereinket és a mezőgazdasági termelőket is.

A programot Szuhóczky Gábor ügyvezető nyitotta meg, köszöntötte a résztvevőket és bemutatta az előadókat. A program ismertetése után, rátért a témák ismertetésére és elmondta, hogy jövőre is folytatjuk az információs napok megrendezését, reményeink szerint 2020. februárban ismét találkozunk a mezőgazdaságban érdekelt résztvevőkkel.

Rendezvényünket megtisztelte Seszták Oszkár a Szabolcs – Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés Elnöke, aki köszöntötte a megjelenteket, majd elmondta, hogy a megyei önkormányzat a szívén viseli minden olyan a mezőgazdasággal kapcsolatos programot, a mellyel elősegíthetik a mezőgazdasági fejlesztéseket.

Az első előadást dr. Kovács Zoltán a Nyíregyházi Egyetem rektor helyettese tartotta, aki a „Növényvédelmi gépek kötelező műszaki felülvizsgálata: út a környezettudatos gazdálkodás felé” című előadásában az alábbi témákat:

  • Miért van szükség a növényvédelmi gépek felülvizsgálatára?

  • Mit kell tudni a jogszabályi háttérről?

  • Hogyan zajlik a vizsgálat?

  • Milyen eszközökkel történik a vizsgálat?

  • Mi várható a jövőben a felülvizsgálatot tekintve?

Rektor helyettes úr kiemelte, hogy a jövőben kötelező lesz a permetező gépek műszaki állapotának időszakos (három évenkénti) felülvizsgálata. 

Cél, hogy három éven belül minden eszköz bekerüljön a nyilvántartásba, és átessen egyszer a felülvizsgálaton. Azon gépek tanúsítványait, amelyek az elmúlt években már voltak a felülvizsgálaton, a hatóság továbbra is elfogadja.

C:\MENTÉS\Desktop\TSZK\EA TSZK Konferencia 2019.12.12\Fotók\DSC00879.JPG

A második előadást Tamás Éva TSZK üzletágvezető tartotta, aki a VP1-2.1.1-2.1.2-17”Mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és élelmiszer-feldolgozáshoz kapcsolódó egyéni és csoportos szaktanácsadás”projekt bemutatásával folytatta az előadások sorát. A Kormány a Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki az egész életen át tartó tanulásban való részvétel ösztönzését. 

Ebben a projektben az agrár-, erdő-, és élelmiszergazdaság szereplői részesülnek tanácsadási szolgáltatásban, kormányunk a megvalósításra nyújt támogatást jelen projektben. Célja az agrár-, erdő-, és élelmiszergazdaság szereplői számára az igényeiknek megfelelő olyan szakmai segítség nyújtása, amely elősegíti elsősorban a hatékony tudásátadást és az innováció fokozását, továbbá a Vidékfejlesztési Programban érintett célcsoportok gazdasági versenyképességének növelését, figyelembe véve a fenntarthatóság, környezet-, és klímavédelem, valamint az erőforrás-hatékonyság követelményeit is. Bemutatásra kerültek a fókusz- és a célterületek is. Ismertetésre kerültek a műszaki és szakmai elvárások is.

Az utolsó előadást Dr. Szabó Miklóstól a Nyíregyházi Egyetem főiskolai decensétől hallhattuk, előadásának címe a „Precíziós gazdálkodás: valóság vagy álom”. A precíziós gazdálkodás megjelenésével az adatalapú gazdálkodás nyer teret a mezőgazdaságban, de a jelen kihívásai már ettől is messzebb mutatnak. Ma már a kapcsolat korát éljük, amikor a gépekből, valamint a külső érzékelőkből származó adatok összekapcsolódnak és együtt szolgálják a sikeres termesztéstechnológiát. A mezőgazdaság jövője azonban az automatizáció.  Ezeknek a fejlesztéseknek a sorába csatlakozik be az elektromos traktor, valamint a gyomfelismerő rendszerre épülő helyspecifikus növényvédelmi kezelés, a műholdvezérelt önjáró permetező, illetve a drónok által végzett permetezés. A precíziós gazdálkodás segíti a gazdálkodók mindennapjait. A rendszer alkalmas lesz a gazdálkodás során megképződött és az egyéb külső forrásokból származó adatokat a különböző munkaműveletek szolgálatába állítani.

C:\MENTÉS\Desktop\TSZK\EA TSZK Konferencia 2019.12.12\Fotók\DSC00886.JPG

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás