promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Már csak ma lehet fizetni a régi 2000 és 5000 forintosokkal
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A régi 2000 és 5000 forintosokat július végéig lehetett használni, mivel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kivonja őket a forgalomból. Augusztus elsejétől csak az új bankjegyek használhatóak a fizetéseknél. A régi bankjegyek a bevonást követően is díjmentesen beválthatók azonos címletű törvényes fizetőeszközre minden bank- és postafiókban három évig, a jegybankban pedig húsz évig.

Ettől függetlenül megéri átnézni most a pénztárcánkat, hogy holnap ne legyen belőle kellemetlenség. Ha a pénztáros a régi pénzt akar visszaadni, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy ez már nincs érvényben elsejétől, tegye félre, és adjon újfajta érvényes bankót.

Az MNB tájékoztatása szerint az utóbbi években bevezetett bankjegyek tartósak és korszerűek. Az új 2000 és 5000 forintos papírpénzeket is a legkorszerűbb műszaki jellemzőkkel látták el.

Pataki Tibor készpénzlogisztikai igazgató korábban elmondta: a bankjegyek cseréjét az elhasználódás és a technikai fejlődés egyaránt indokolja. A papírpénzeket kezelő automaták miatt is szükség van technikai korszerűsítésre - tette hozzá.

Az MNB két lépésben vezeti be az új pénzeket: először rendeleti úton törvényes fizetőeszközzé válnak, majd 4-6 hónapos szünetet követően kerülnek forgalomba, így az automaták üzemeltetőinek van idejük átállítani a készülékeket a bankjegyek fogadására.

Magyarországon egyszerre körülbelül 450 millió bankjegy van forgalomban 4300 milliárd forint értékben, a jegybank évente 40-60 tonna készpénzt cserél le.

A pénzbevonás sosem száz százalékos, sokat a turisták  tesznek el emlékbe, mások megfeledkeznek bankjegyeikről. A jegybankhoz a mai napig kerülnek cserére még a kilencvenes években kivont bankjegyek is. A Magyar Idők a napokban a jegybanktól kapott tájékoztatásra hivatkozva arról írt, hogy több tízmillió darab, milliárdokat érő kivonásra váró papírpénz van még a lakosság kezében.

A forint bankjegyekkel kapcsolatos változásokról, illetve a bevont fizetőeszközök átváltásával kapcsolatos tudnivalókról az MNB honlapjának Bankjegy és érme oldalán további naprakész, részletes információk érhetők el - közölte az MNB. (MTI; Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás