promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Baj van a teflonnal, akár már fél perc alatt káros anyagok juthatnak a szervezetünkbe
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagy gondot okoz, ha megsérül az örökéletűnek gondolt bevonat.

A teflon az emberiség nagy találmánya, ezzel ugyanis olyan bevonatot képezhetünk az edényeinken, amely által sokkal könnyebbé válhat az ételeink elkészítése. Kevesen tudják, hogy az elnevezés a politetrafluoretilén szóból ered, és a DuPont gyártócég találta ki rá a lényegesen egyszerűbb teflon nevet.

A hatásmechanizmusa azon alapul, hogy ezt a nagy molekulasúlyú polimert a folyadékok nem nedvesítik. Erős szén-fluor kötése teszi ellenállóvá, az eddigi vizsgálatok viszont még mindig nem tudták egyértelműen eldönteni, hogy a csodás tulajdonságai révén vajon nem okoz-e rákot vagy más megbetegedést az emberi szervezetben.

Most azonban egyértelműen rossz hír érkezett róla, még ha csak áttételesen is. Kiderítették, hogy a teflonon megjelenő aprócska repedésen keresztül rögtön ezernyi műanyagrészecske áramlik elő, ami viszont egyértelműen káros az egészségre.

Minderre egy új tanulmány mutatott rá, kifejtve, hogy a teflon és más hasonló elven működő bevonatok idővel a használat (és mosás) során elkopnak, ami nyilvánvalóan ront a hatékonyságukon. Ha néha leragad bennük az étel, az csak bosszantó, de ennél nagyobb baj, hogy nano- és mikroműanyagok ezreit engedik be a szervezetünkbe.

A kutatók a vizsgálat során apró darabokra vágtak egy teflonbevonatú edényt, és úgy szimulálták a sütés folyamatát. Ennek során jöttek rá, hogy ha valamilyen eszközzel (például egy rozsdamentes acélból készült villával) megsértjük a teflonréteget, akkor már 30 másodperc alatt rengeteg káros anyagot juttathatunk belőle az ételbe.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás