promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Örökké égő láng egy vízesés alatt? Tudósok vizsgálják a jelenséget
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A New York-hoz tartozó Eternal Flame Falls egy tudományos rejtély az emberiség számára. 

A név egy apró vízesésre utal, amelynek a tövében egy kis barlang található, amely folyamatosan gyúlékony földgázt termel. A megtermelt földgáz a levegőbe szökik és ezáltal alkalmas egy olyan láng életbentartásához, amely soha nem alszik el, vagyis szinte örök. A lángot valójában el lehet oltani, ha valaki úgy szeretné, de többségében folyamatosan ég.

De honnan jön ez a rengeteg gáz?

A bloomingtoni Indiana Egyetem geológusai és Olaszország képviselői 2013-ban tanulmányt készítettek annak meghatározására, hogy miért keletkezik a gáz, és hogyan hat az a légkörre. Az eredmények azt mutatták, hogy az előállított gázokban magasabb az etán és a propán gáz koncentrációja, mint a világ más hasonló helyein. Ami a metángázt illeti, a mérések azt mutatták, hogy a barlang naponta körülbelül 2,2 font metánt termel. Továbbá megállapították, hogy a gáz a Rhinestreet Shale-ből származik, amely körülbelül 1300 láb mélyen található a felszín alatt.

A vízesésnél termelődött gáz eredete rejtély, mert nem teljesülnek a pala gáztermelés feltételei. Általában az agyagpalának forrónak kell lennie ahhoz, hogy kisebb gázmolekulákra bomoljon. A tudósok továbbra is értetlenül állnak az előtt, hogy miként lehet gázt előállítani a fiatal agyagpalából, amelyet nem megfelelő hőmérsékleti viszonyok vesznek körül.

A park elterjedt híre és megnövekedett népszerűsége a látogatók forgalmának növekedését eredményezte. Az látogatók hozzájárultak a nagy népességgel járó környezeti károkhoz.

Ezek a hatások többek között a környezetszennyezés mellett, a vandalizmus elterjedését és a környező terep tönkretételét okozták.

Íme egy videó a kis rejtélyes lángról:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás