promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Te is összekevered Ausztriát Ausztráliával? Ha ezt megtudod, soha többé nem fogod
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A nevek eredetében van a hiba.

Elég sokszor megesik a mindennapokban, hogy bizony Ausztriát és Ausztráliát összekeverik, még komoly újságok és televízócsatonák esetében is megesik efféle baki, hiszen a névalakok tényleg döbbenetesen hasonlítanak, mármint akkor, ha a latin átiratot teszi mérvadóvá a nyelv. És a magyar is ezt teszi, merthogy Magyarország szomszédjának a neve a saját nyelvén az, hogy Österreich. Ezért is hívjuk őket osztrákoknak.

De mégis honnan jön az Österreich, és hogy lett ebből Ausztira?

Az Österreich jelentése Keleti Birodalom, utal az elhelyezkedésére, ugyanis az egykori Német-Róimai Birodalom keleti részén, Németországtól keletre fekszik. Ám az Ausztria már más tészta, ezt a középkorban latinosították Ausztriára, és ezt használjuk mi is.

Ausztrália neve ezzel szemben a latin australis szóból jön, amely délit jelent, ugyanis, mint az köztudott, Ausztrália a Föld déli féltekén helyezkedik el. És bár korábban a hollandok mindenáron azon voltak, hogy a 17. században ez legyen a neve a kontinensnek, hogy Új-Hollandia, ez végül nem történt meg. Vagyis egy darabig igen, mivel sokáig félhivatalosan hívták is így a kontinenst, majd csak a 19. században kezd hivatalossá válni az Ausztrália.

A két név tehát nagyban különbözik, annak ellenére, hogy alakjuk nagyon hasonló. Az egyik keletre, míg a másik délre utal.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás