promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mit jelent a Haribo márkanév valójában? Nagyon meg fogsz döbbenni az egyik kedvenc gumicukrod nevének eredetén
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Már a név hallatán össze is fut a nyál a szádban?

Valószínűleg azonnal be is ugrik a Haribo név hallatán a gumicukor, és azonnal megjelenik lelki szemeid előtt a márka piros felirata, illetve a sárga, pirosmasnis medve is mint a brand kabalaállata. Ráadásul az is biztos, hogy az ikonikus dallam is azonnal beugrik:

„Gyermek, felnőtt kedve jó, édes élet, Haribo."

De vajon honnan jön a Haribo, mint márkanév? A céget Németországban alapították még az első világégés, azaz az első világháború után, 1920-ban. Az alapító Hans Riegel volt, aki a Bonnhoz közeli Friesdorfban látta meg a napvilágot még 1893-ban. A cég kezdetben egy mosókonyhából állt, a tulajdonos itt kezdte el néhány összetevő kiválasztásával a termékek gyártását.

A Haribo mint márkanvé pedig egy betűszó, amely nagyon sok márkához hasonlóan az alapító nevének kezdőbetűiből, illetve életének egyik meghatározó helyszínének kezdőbetűiből tevődik össze. A Haribo esetén ez úgy néz ki, hogy HAns RIegel BOnn. A cég központja ma a németországi Grafschaftban van, az ikonikusnak számító gumimacikat pedig 1942-ben hozták forgalomba. 1960-tól hívják ezeket az édességeket Goldbearsnek, hogy megkülönböztessék őket más gyártók termékeitől.

Elképesztő mennyiség, de a Wikipédia adatai szerint 2005-ben például napi 100 millió medve alakú gumicukrot gyártottak.

(Forrás: Haribo, Wikpedia)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás