promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A kávé tényleg tönkrevághatja a látásodat? Egy komoly betegség kialakulásában biztosan szerepet játszhat
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A glaukóma nem játék, könnyen vaksághoz vezethet.

Kevés ellentmondásosabb élelmiszer létezik a kávénál. Egyesek a serkentő hatását dicsérik, mások viszont arra mutatnak rá a fekete itallal kapcsolatban, hogy veszélyesen megemelheti a vérnyomást. És úgy tűnik, hogy most a látásunkra is kihatással van.

Természetesen ezen a téren is kettősséget tapasztalhatunk, hiszen bizonyos kutatások szerint a kávé fokozza az éberséget, a mozgó tárgyakat gyorsabban és pontosabban vagyunk képesek észlelni általa.

Másrészt viszont a forrón elfogyasztott kávé könnyen dehidratálhatja a szemet, ami hosszabb távon látásromláshoz vezethet. A benne lévő koffeinnek van ilyen hatása, így a fenti állítás a kólákra is igaz. Túlzott fogyasztásuk „vércukortüskéket” eredményezhet, vagyis hirtelen felemelik a vércukorszintünket, ez pedig látásproblémákhoz, sőt tikkeléshez, a szem izomrángásához vezethet.

A koffeines italok a szemben lévő nyomást is növelhetik, ami értelemszerűen nem hat jól a látószervünkre. Ha folyamatosan nagy a szemben lévő nyomás, az egyenes út a glaukómához, vagyis zöldhályoghoz, ami a vakságot okozó egyik vezető tényező a világon.

Mennyi kávé számít soknak? Egy 2012-es tanulmány szerint napi három vagy több fekete ital elfogyasztása már jelentősen megnöveli a glaukóma kialakulásának kockázatát. Természetesen nem minden személy esetében, hanem főként azoknál, akiknél ez a betegség családi ágon öröklődőnek számít.

Ha már ennyire megijesztettük a kávéfogyasztókat, valamivel meg is kell nyugtatnunk őket. Eláruljuk tehát, hogy a koffeines ital mértéktartó fogyasztása csökkenti a cukorbetegség, a májbetegségek, a demencia, valamint bizonyos rákfajták kialakulásának kockázatát.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás