promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nevetséges legenda fűződik az M&M's csoki nevének jelentéséhez, az igazság teljesen más
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az amerikai hadseregben szolgáló katonák is lelkes hívei a színes édességnek.

Az M&M's csokidrazsék sokak kedvencei, ám közülük alighanem keveseknek jutott eszébe, hogy utánanézzen, miket vagy kiket takar a két M betű. Pedig a történet érdekes, és jó pár évtizeddel ezelőttre nyúlik vissza.

A színes édességek ötlete egy bizonyos Forrest Mars nevű amerikai üzletember fejéből pattant ki, aki a szintén nasikban utazó Mars vállalatot megalapító Frank C. Mars fia volt. Ő lopta az ötletet, mégpedig az 1930-as években, amikor látta, hogy a spanyol polgárháborúban harcoló katonák milyen jóízűen ropogtatják a brit gyártmányú Smartiest.

Forrest Mars 1941-ben kapta meg a szabadalmat a maga drazséira, és New Jersey államban rögtön meg is kezdte a gyártást. A cége az M&M Limited nevet viselte, amelyben az egyik M betű magára Marsra utalt, míg a másik Bruce Murrie-re, aki 20 százalékos részesedést vásárolt a vállalkozásban. Murrie sem volt kispályás, hiszen a Hershey csokigyár elnökének a fia volt.

Logikusnak tűnt, hogy az új édességük az M&M's nevet viselje, így legalább nem kellett egy frappáns fantázianéven törni a fejüket. A legenda szerint a betűpár a Men and M'ladies (vagyis Urak és Hölgyek) rövidítése, de ez badarság. Érdekesség, hogy a ma már több mint 100 országban értékesített drazsék színe az idők során többször is változott.

A cég első nagy vásárlója az amerikai hadsereg lett, mert a katonák így akár a trópusi hadszínterekre is tudtak magukkal édességet vinni, köztudomású volt ugyanis, hogy – reklámszlogenje szerint – az M&M's „csak a szádban olvad, nem a kezedben”.

A drazsékra 1950 óta nyomtatják rá a jellegzetes M betűt, és a közkeletű vélekedés szerint az eltérő színű „bogyók” más-más ízzel rendelkeznek. Valójában ez nincs így, de az M&M's ma már tényleg készít olyan mixeket is, amelyekben különféle drazsékat kóstolhatunk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás