promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
70 méter magas sziklafal rejti el a vadregényes magyar tengerszemet, de mi megmutatjuk, hogyan juthatsz el oda
Borítókép:  youtube.com/Lajos Kovacs (screenshoot)
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A magyarországi Megyer-hegyi tengerszem nem hódol a nevének, hiszen nem is tengerszem, nem is gleccserből alakult, de legalább a hegy jelző valós.

A Megyer-hegy területén található tó Sárospatak felett 324 méterrel helyezkedik el.

Ahogy említettem, hiába szerepel a nevében a tengerszem, ez egy bányató, amelynek vize csapadékvíz, tehát nincs köze a tengerszemek gleccservizéhez. Korábban, egészen a 20. század elejéig malomkőbányászatot folytattak itt, de a bányát 1907-ben bezárták. A munkálatokból visszamaradt fejtési gödörben az évtizedek alatt összegyűlt csapadékvízből egy titokzatos, ámde csodálatos tó kerekedett, ami bizonyos szélein 70 méter magas sziklafalakkal van körbevéve.

A tó kedvelt túrázó- és kirándulóhely, valamint geológiai feltárulás és kultúrtörténeti bemutatóhely is található itt, de népszerűségét az is növeli, hogy kerékpárút is vezet ide, és van egy via ferrata pálya a sziklafalakon.

A tó gyalogos turistaösvényeken Károlyfalváról és Sárospatakról is egyaránt megközelíthető. Az erdőben a turistajelek jól értelmezhetőek és láthatóak, ezért bátran ajánljuk túrázók, kirándulók figyelmébe, azonban a terep néhány helyen eléggé kitett, de korlátok teszik biztonságossá az útvonalat azoknak, akik fentről, azaz a hajdani bánya széléről is szeretnék megfigyelni a vízzel kitöltött katlant.

Az ösvények hossza körülbelül 1 km, igaz, hogy nem ez lesz életed leghosszabb túrája, de a látvány és a vadregényes táj miatt megéri.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás