promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tudtad, hogy a banán akár 10 napig is sárgán tartható?
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egyszerű a trükkje, csak oda kell figyelni.

Bár most a dinnyeszezon kellős közepén járunk, egy szép fürt sárga banánnak alighanem kevesen tudnak ellenállni. Hogyan lehet megőrizni ezeknek a gyümölcsöknek a szépségét és épségét akár 10 napig? Már erre is létezik trükk.

A banánt általában zölden szedik le, hiszen olyan hosszú utat kell megtennie a hűtőnkig, hogy közben biztosra elromlana, megrothadna, ha sárgán kerülne a konténerekbe. Az érés kulcsa az etilén, amely egy egyszerű szerkezetű, természetes növényi hormon, de a banánérlelő gázzal is elérhetjük a kívánt hatást.

Mit tegyünk akkor, ha a folyamatot nem gyorsítani, hanem lassítani szeretnénk? Ilyenkor az érést, rothadást kell valahogy megállítanunk, ehhez pedig azt kell tennünk, hogy a gyümölcsből felszabaduló etiléngázt kordában tartsuk.

A banánt ehhez távol kell tartani minden más élelmiszertől. Keresztet vehetünk az egészre, ha például olyan zöldségek, gyümölcsök mellé tesszük (paradicsom, barack), amelyek szintén etilént eregetnek magukból.

Ha megtehetjük, akkor a fürtöket hideg helyen, felakasztva tároljuk, ezáltal ugyanis elkerülhetjük a zúzódásokat, sérüléseket, amelyek szintén az érést, bebarnulást gyorsítják. Ráadásul a gyümölcsök körül mozgó levegő az etilént is eltávolítja a közelből.

A fentiekből következik, hogy a gyümölcstálak dekoratívak ugyan, viszont roppant károsak, mert a többféle áru egymás mellé tételével csak felgyorsítjuk az érési folyamatot, különösen akkor, ha a tál például egy műanyag fedéllel zárható. Segíthet ugyanakkor, ha a banánok tetejét vagy végét alufóliába csomagoljuk, mert a gázkibocsátás (és ezzel a barnulás) legtöbbször azokon a részeken indul be.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás