promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes videók: magyar ételeket kóstoltattak külföldiekkel, szinte felfoghatatlan az, ami történt
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A magyar konyha ízei sokaknak nagyon új élményt adnak.

Kultúrsokk vagy kulturális sokk, az a kifejezés, amikor valamiylen idegen környezetbe kerülve azt érezzük, hogy rengeteg inger ér minket egyszerre, olyan ingerek, amelyekkel korábban még nem is találkoztunk, így pedig aggódni kezdünk például amiatt is, hogy rosszul kezeljük az adott szituációt, és nem azt a választ adjuk az adott helyzetben, amit kellene, mert a hagyomyán,  a megszokás, a másik kultúra policyje ezt diktálja.

Így pedig rövid időn belül tájékozódási zavarunk lesz, zavaraodottságot és bizonytalanságot érzünk majd az újtól, a rengeteg újtól. A kifejezést amúgy még 1955-ben gründolták, méghozzá egy Kalervo Oberg nevű tudós, aki éppen Dél-Amerikában tanulmányozta, hogy biselkednek idegen környezetben az amerikaiak.

Ehhez hasonló az is, amikor egy másik kultúra ételeit kóstoltatják meg idegenekkel, hsizen egy-egy tradícionális ételben akár benne feszülhet az adott ország teljes nemzeti történelme is, az ízek révén pedig közelebb kerülhetünk az adott kultúrához. A YouTube-on például nagyon kedvelt és népszerű kontentfajta az, amikor külföldiek kóstolnak bele egy-egy másik kultúra ételeibe. Magyarországgal és a magyar ételekkel kapcsolatban is vannak fent ilyen anyagok.

A Buzffed-en például rendszeresen közzétesznek ilyeneket, és még ha nem is értjük a nyelvet, a reakciók akkor is zseniálisak, és tuti, hogy érteni fogjuk majd ezeket:

Még olyan is van, ahol direkt csak magyar erdetű snack-eket kóstolják meg a YouTube-erek:

Sőt, az egyik legjobb és legnépszerűbb kóstolós videóban úgy harangozzák be a halászlét, mint Európa legfűszeresebb étele:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás