promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A világ leghosszabb temetőjének falába emberek tízezreit építették bele, most turisták milliói járkálnak rajtuk
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Eltűnt kultúrák nyomában, jéghegyeken, sivatagokon át a Földközi-tenger azúrkék tengerpartjaig – változatos és folyton meglepetést okozó földtekénk számos pontja érdemes arra, hogy kitüntetett helyet kapjon a bakancslistánkon. Ha pedig még nem kezdtük el a felsorolást, itt az ideje, hogy átgondoljuk, melyek azok a helyek, amelyek irányába, ha tehetjük, gondolkodás nélkül induljunk el. Cikkünkben összeszedtünk néhány úti célt a világ a legkülönlegesebb pontjairól.

Machu Picchu, az egykori Inka Birodalom központja

Machu Picchu nemcsak Peru, de valószínűleg egész Dél-Amerika egyik leglátogatabb helye. Számos legenda otthona, eredete az 1400-as évek közepére nyúlik vissza. Az amazóniai dzsungelben, több mint 2400 méterrel a tengerszint felett fekvő romváros az inka építészet egyik nagy csodája. Bámulatos teljesítménynek tűnik ma is, miként tudták az inkák felcipelni a meredek hegyoldalra az építkezéshez használt hatalmas és súlyos gránittömböket. Méghozzá nem is keveset, Macchu Picchu egykor körülbelül 200 épületből, templomokból és palotákból álhatott.

De a város nem csak technikai szempontból lenyűgöző. A kutatók úgy tartják, hogy egy inka király, Pacsakutek Jupanki építette az inka társadalom elitje számára, a közösség itt rótta le különleges tiszteletét napistenük felé. Macchu Picchu így ma spirituális utazások egyik fő célpontjává is vált, sokan úgy tartják, különleges energiákkal rendelkezik a több mint félévezredes romváros.

Ice Canyon, Grönland

Grönland a világ legnagyobb szigete, amelynek területét főként gleccserek borítják. Látogatása még a hideget kedvelőknek sem könnyű teljesítmény, érdemes a májustól júliusig tartó időszakban menni, amikor kevésbé fagyos az időjárás. A sziget egy jó ideje – a globális felmelegedés okán – aktívan olvad, évről évre csökken a jégtakarók mérete. A természeti katasztrófa eredménye, hogy a gleccserekben egyre több kanyon képződik, a látvány, ahogyan a hideg víz utat tör magának a jéghegyek belsejében, szinte kivétel nélkül elbűvöli a látogatókat. A leghíresebb kanyon minden bizonnyal a Grand Ice Canyon-nak nevezett páratlan jégszerkezet, amely eléri a 45 méteres mélységet; akkora, mint egy közel kilencemeletes épület.

Monte Carlo, Monaco

Nemcsak az online kaszinózás bajnokai számára lehet bakancslistás úti cél a világ egyik leghíresebb kulturális és szorakoztató központja, a monte carlói kaszinó. A francia riviérán található, a 13. században alapított Monaco a világ második legkisebb országa. Elhelyezkedése pompás, az azúrkék Földközi-tenger parti miniállam ma egyet jelent a luxussal és a szórakozással. Hírnevét, és ezzel bakancslistás helyét főként legnevesebb övezetének, Monte Carlónak, és a már említett látványosságnak, a párizsi Operaházat is építő, Charles Garnier nevéhez kötődő, neoklasszicista stílusban épített kaszinónak köszönheti.

Könnyek Fala, Kína

A világ legnagyobb, ember által alkotott létesítménye – ez a mítoszokkal övezett Kínai Nagy Fal, amely közel két évezreden keresztül épült. Eredeti célja az ország megvédése volt, főként az olyan nomád törzsek, mint a hunok támadásával szemben. Sokan csak a Könnyek Falának, a világ leghosszabb temetőjének nevezik, ugyanis építőinek tízezrei pusztultak el a kemény munkában, akik holttestét a falakba építették bele. Ma különböző korokban épült szakaszok összessége – a fal áthalad hegyeken, pusztákon, sivatagon, hosszát szinte lehetetlen meghatározni, egyesek úgy tartják, máig vannak felfedezetlen részei. Kína első számú szimbóluma – bár egyes szakaszait folyamatosan renoválták – nagy veszélynek van kitéve. Folyamatosan semmisül meg, egyrészt a természetes erózió, másrészt az emberi pusztítás eredményeként.

Ahogyan egy bakancslista, úgy az itteni felsorolás sem lehet teljes, mert nem csak a világ, hanem kontinensünk, országunk, régiónk és városunk is tele van ismertebb és még idáig fel nem fedezett kincsekkel, amelynek bejárása csak ránk vár. Egy azonban mindegyikben közös – a bakancslistás helyek őrzése és ápolása mindannyiunk feladata, hogy ne csak a mi, hanem az utókor felsorolásában is helyet kaphassanak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás