promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Valami gigantikus épül az osztrák-magyar határon, sok ember életét meg fogja változtatni
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A koronavírus lassította a beruházást, de végképp eltörölni nem tudta.

Magyarország többféle zöldség és gyümölcs termesztéséhez rendelkezik kiváló adottságokkal. Ráadásul itt vagyunk Európa szívében, megfelelő távolságra a kelettől és nyugattól, így nem véletlen, hogy egy német vállalkozás éppen nálunk tervez gigantikus mezőgazdasági beruházást.

A FAKT AG még 2019 tavaszán jelentette be, hogy Hegyeshalom és Bezenye térségében létrehozza Kelet-Közép-Európa legkorszerűbb kertészeti, termelési, feldolgozási és logisztikai központját. Bár a koronavírus-járvány ennek megvalósítását is lassítja, egyelőre nincs hír arról, hogy a projektet törölték volna.

A németek 50 hektáron feldolgozó- és logisztikai központot, 30 hektáron üvegházat, 50 hektáron pedig szabadföldi kertészetet hoznak létre, a cél pedig az, hogy egész Európát kiszolgálják magas minőségű zöldség-gyümölcs áruval.

Mindez már a kezdetekkor 1 milliárd eurónyi beruházásnak számított, és a költségek azóta alighanem számottevően növekedtek. Különösen azért, mert a projekt ingatlanfejlesztéssel is párosul, de számunkra mindennél fontosabb, hogy a tervek szerint a központ 3–5 ezer új munkahelyet is teremthet a térségben.

Ez különösen Hegyeshalom életében okozhat majd robbanásszerű fejlődést, a magyar-szlovák-osztrák hármas határnál lévő nagyközség akár rövid időn belül várossá növekedhet. A hazai leányvállalatnak számító FAKT Hungária Kft. 3,34 millió négyzetméternyi földterületet vásárolt fel a környéken, ez pedig a szándékai komolyságát jelzi – olvasható az Agrofórum című mezőgazdasági szaklap cikkében is.

A megújuló energiákat (napenergia, biomassza, geotermikus energia) felhasználni kívánó központ a magyar termelők számára is biztos felvevőpiacot jelenthet, elősegítheti a termékeik külföldre jutását. A globális járvány miatt a projektben ugyan történt némi csúszás, hiszen a kivitelezést már 2021 elején elkezdték volna, de az impozáns terveket nem tudta elsöpörni, így 5-6 éven belül megkezdődhet a termelés Magyarország északnyugati csücskében.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás