promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy titkos helyiség rejtőzik az Eiffel-torony legtetején – vajon miért őrizte féltve a tervező?
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Párizs legismertebb látványossága ma is tartogat meglepetéseket.

A 300 méter magas Eiffel-torony a francia főváros talán legismertebb jelképe. Az 1889-es párizsi világkiállításra készült el, és utána az eredeti tervek szerint lebontották volna. A nagyjából 10 ezer tonna tömegű monstrumnak végül megkegyelmeztek, és ma is az egyik legkedveltebb turistalátványosság.

Az Eiffel-torony közel fél évszázadig a Föld legmagasabb építményének számított. Mivel nyilvánvalóan szem előtt van, és évről évre rengetegen keresik fel, úgy hihetnénk, hogy már nem tud meglepetésekkel szolgálni.

Kevesen hallottak róla azonban, hogy a kecses építmény legtetején egy titkos helyiség bújik meg. Erről természetesen maga a tervező Gustave Eiffel tudott, hiszen lényegében magának készíttette.

A kis szobát kívülről a látogatók is megtekinthetik, sőt benne vannak Eiffel, illetve a tudós-feltaláló Edison élethű szobrai is, mintha éppen elmélyült beszélgetést folytatnának. A két híresség egyébként 1889-ben valóban találkozott egymással.

Eiffel kínosan ügyelt a privát apartmanja szentségére, hiába ígértek neki elképesztő összegeket egy-egy éjszakai szállásért, ő sohasem engedte át másnak a remek kilátással rendelkező szobácskát. Vendégeket viszont gyakran fogadott, a kor számtalan ismert emberével találkozott itt.

A helyiségben egy ebédlőasztalt, kanapét, zongorát és három kisebb íróasztalt helyezett el, vagyis nem volt túlságosan apró, de a lift és más műszaki szerkezetek sok értékes helyet elvettek belőle. Természetesen mosdókagylóval és vécével is rendelkezett, sőt még egy szűkösebb konyhával is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás