promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Frankenstein tényleg létezik, nem is gondolnád hogyan
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ki ne ismerné Mary Shelley híres történetét, ami Frankensteinről és a szörnyről, amit létrehoz szól? Ha könyvet nem is olvastad, valamelyik filmes feldogozásába már biztosan belefutottál.

Azt hitted eddig, hogy csak legenda? Hogy az egész Mary Shelley fejéből pattant ki? Hát nem, ennél sokkal többről van szó. Frankenstein tényleg létezik, bár valószínűleg nem úgy, ahogy valójában remélted. Nem, nincs egy őrült tudós, aki létrehozott egy szörnyet. Senki sem ordította azt sem, hogy

„Életre kelt!”

De igen, Frankenstein tényleg létezik, méghozzáegy település Németországban, Rajna-vidék-Pfalz tartományban, a Pfalzi Erdő Természetvédelmi Parkban található. Körülbelül 1000 ember él ott – de szörnyek nem.

Amennyire tudjuk, nincs összefüggés a város neve és a könyv között. Mary Shelley azt állította, hogy egy álom sugallta neki a Frankenstein nevet, és ezért választotta. Sokan egyébként összekeverik, Frankenstein nem a szörny neve, hanem a létrehozójáé, Victor Frankensteiné. A teremtmény nem kapott nevet az írónőtől, ezzel is arra utalva, hogy ő egy senki az emberek között.

De vissza a városhoz, ami egy várról és a korábban benne lakó arisztokratákról kapta a nevét. Ma már csak rom, de korábban egy gyönyörű kastély állt a település mellett, amiben a von Frankenstein család élt.

A várost egyébként először 1146-ban egy oklevélben említik, ami szerint Helenger von Frankenstein létrehozzott itt egy kolostort, a Ramsent. Később eléggé hányatatott sorsa lesz a területnek. A 18. században a franciákhoz kerül, de része van Napóleon Birodalmában is. 1815-ben Ausztriához csatolják, egy évvel később pedig a Bajor Királysághoz kerül.

Túlzottan sok turista látványossággal nem rendelkezik, de nagyon jó túraútvonalak vannak a környékben.

Forrás: Profimedia

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás