promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vírusmentes nyár? – Érdemes spórolni az idei nyaralásra
Borítókép:  Illusztráció/ Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Itthon még éppen tetőzik a járvány, de a szakértők optimisták, úgy tűnik, nyugodt nyarunk is lehet.

Két éve a mindennapjaink része a koronavírus. Nem csak a hétköznapokat, de az ünnepeket és az utazásokat, nyaralásokat is teljesen megváltoztatta. Nehéz, szinte lehetetlen előre tervezni a nyári programokat, de dr. Vattay Gábor járványelemző szerint van remény.

Magyarországon eddig is jellemző volt, hogy a nyári időszakban visszaszorult a koronavírus, kevesebb esetszámot regisztráltak naponta. Úgy tűnik, nem tudnak annyira jól terjedni a száraz levegőben, ami nem valószínű, hogy változni fog. Az időjárás májustól fordul számunkra kedvezőre, a vírusok pedig nehezebben fognak majd fertőzni.

„Azt várjuk, hogy a vírus ősszel már nem hullám formájában fog terjedni, hanem hasonlóan a többi megfázásos betegséghez, szinte csak egyike lesz azoknak. Mivel az omikron végigrohant az egész országon, nagyjából az oltatlanokon is, szinte beoltotta a maradék lakosságot is. Az, hogy az omikron a korábbi variánsokhoz képest kevésbé súlyos tüneteket okozott, vagy alig okozott, azon is múlt, hogy már sokan be voltak oltva, vagy korábban elkapták a koronavírust. Nem csupán a vírus változott meg, hanem az emberek immunitása is elért egy bizonyos szintet. De azért ez senkit se tévesszen meg, ezt még nem lehet nyájimmunitásnak nevezni. Ennek ellenére úgy gondolom, ha a következő mutáns megjelenik, nem úgy hat majd az emberekre, mint az eddigiek, és kevésbé lesz halálos”

– foglalta össze a gondolatait dr. Vattay Gábor.

A járványelemző szavai nagyon bíztatóak, mi csak reménykedni tudunk benne, hogy az idei nyár szinte vírusmentes lehet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás