promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A 1,5 millió éves tinédzser csontjai megdönthetik Európa eredet-elméletét?
Borítókép:  Pixabay / Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az Izraelben talált eddigi legősibb emberi csontok újabb kételyeket és kérdéseket vetnek fel.

Egy Ovadia nevezetű izraeli kutatási terepen találtak másfél millió éves csigolyacsontokra, amelyek az Afrikán kívül fellehető ilyen jellegű történelmi előtti maradványok közül a második legjelentősebbnek számítanak. Hogy miért ennyire fontosak? A leletek teljesen új nézőpontot adhatnak nekünk az ősi emberszabásúak ázsiai és európai elterjedésének történetéről. 

Egykoron még úgy tartották, hogy egy hullámban zajlott le az Afrikából Eurázsiába való kivándorlás, ám az új felfedezés erre rácáfolhat - így már két hullámról is beszélhetünk. Körülbelül 1,8 millió évvel korábban mehetett végbe az első kivándorlás, amikor az ősi elődjeink a ma Georgiában található területre érkeztek. Itt bukkantak rá először a másik legfontosabb Afrikán kívül fellelhető nyomokra - a Dmanisi régészeti helyszínen. 

A mostani ásatások eredményei pedig rámutattak, hogy egy második hullám is következett 1,5 millió éve, amely a mai Izrael földjén haladt át.

A kutatásban összesen négy központ működött együtt: az izraeli Bar-Ilan Egyetem, az Ono Akadémia központ, az amerikai Tulsai Egyetem, valamint az Izraeli Régészeti Hatóság. A területet 1960 óta már többször átvizsgálták, így például ritka állati maradványokat és kőeszközöket is találtak már ott.

Ez alkalommal egy tinédzser csontvázának részeire bukkantak, akiről Ella Bin professzor a következőképpen nyilatkozott:

„Ha ez a fiatal elérte volna a felnőttkort, több mint 180 centiméter magasra nőtt volna. Mérete hasonló az ebből az időből származó afrikai nagy előemberéhez, de különbözik a Georgiában lelt alacsony előemberektől.”

Majd Alon Baras így foglalta össze a kutatás következtetéseit:

„Mindezek alapján úgy tűnik, hogy legalább két ősi embert azonosítottunk Afrikán kívül az alsó pleisztocénként ismert időszakban. A bevándorlás minden hulláma más-más embert hozott magával mind megjelenésükben, mind kőszerszámaik készítési technikájában, mind pedig abban az ökológiai résben, amelyet maguknak élőhelynek kiválasztottak – foglalta össze a kutatás tanulságait a hírportálnak Alon Baras.”

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás