promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mexikói megaprojekt: szupervonat indul a Maja Birodalom szívébe
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az ellenzők szerint a bombasztikus terv veszélyeztetné az esőerdőt és a régészeti feltárásokat.

A maja civilizáció még az európaiak felbukkanása előtt virágzott Közép-Amerikában. Birodalmuk a mai Mexikó délkeleti részét, valamint a környező területeket foglalta el, társadalmuk magasan fejlett tudományos és kulturális szinten állt.

Fennmaradt építészeti emlékeik – különösen a titokzatos és bámulatos piramisaik – rendkívül népszerűek a turisták körében. A mexikóiak éppen ezért ötlötték ki azt a megaprojektet, hogy szupervonatot vezetnek a hajdani Maja Birodalom szívébe, a dzsungelben lévő látnivalókhoz.

Az óriásberuházás nyilvánvalóan jót tenne az idegenforgalomnak, de máris sokan aggódnak környezetpusztító hatása miatt. Például azon a környéken lakik egy 3 milliós denevérkolónia, amely minden napnyugtakor kirajzik az otthonául szolgáló barlangból, hogy éjszakai csemegézésre induljon. Kiszámíthatatlan, hogyan hatna rájuk a vonatok dübörgése.

A maja vasút megvalósítása ráadásul 9,8 milliárd dollárba kerülne, ami csak hosszú idő alatt térülne meg. A tervek szerint naponta legalább 40 ezer utast szállítana a dzsungel távoli helyein lévő középkori emlékekhez, összesen 1500 kilométert befutva.

Számítások szerint a vonatközlekedés felturbózása egymillió új munkahelyet teremtene a környéken. Így nem csoda, hogy a mexikói kormány lelkesedik az ötletért, és már 2023 legvégére megvalósítaná a projektet.

„Amerre a vonat elhalad, hatással lesz az esőerdőre és a régészeti lelőhelyekre”

– jelentette ki az aktivista Romel Rubén González Díaz. A terv ellenzői szerint a vasút legalább 10 természetvédelmi területet érintene, illetve 1300 olyan helyet, ahol maja leletek feltárása folyik. Ráadásul azon a környéken még mindig 143 ezer őslakos él, akiknek a turizmus nyilvánvalóan felbolygatná a mindennapjait.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás