promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rejtélyes „nő” figyeli a budapestieket az egyik legforgalmasabb úton - mégis hogy került oda? Érdekes történet a főváros szívéből
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szívszorító legenda fűződik hozzá.

A Thököly út 61. szám alatti villán egy rejtélyes "nő" figyeli az arra járókat, illetve az arra közelekedők is szelíd tekintettel néznek fel a különleges műalkotásra, egy nőt ábrázoló szoborra, amely az erkélyen könyököl. Nem csoda tehát, hogy a messzibe bámuló, sóvárgó női alak művészek sorát ihlette meg az évtizedek alatt, még egy dal is születetett róla, hozzá.

Mégis mi a legenda, és mi az igazság, ami a szoborhoz kapcsolódik?

Az egyik legismertebb legenda szerint a házban az első világháború idején egy házaspár élt, a férfit behívták harcolni, a nő pedig minden nap várta haza őt. Nem is akárhol, hanem ott várta őt mindig, ahonnan utoljára látta a harcba igyekvőt, az erkélyen. A legenda szerint később levelet kapott, amelyben értesült róla, hogy imádott férje a fronton életét vesztette, de nem hitt a levélnek, és azóta is várja haza a férjét, de már kővé dermedve. A legenda egy másik verziója szerint a nő a hír hallatára öngyilkos lett, férje közben hazatért a háborúból, és az erkélyen találta meg a nőt, akinek az emlékére szobrot állítatott azon a helyen.

Az alkotást a történet után márvány menyasszonynak is hívják.

És hogy mi az igazság?

A négyszintes ház Ybl Lajos tervei szerint készült egy gazdag varrógépgyáros, Pápai Manó megrendelésére, aki a villát lányának és férjének szánta. A ház tervezőjének fia, Ybl Ervin volt, aki Párizsban a Sorbonne-on tanult, és tanulmányai alatt bejárta egész Franciaországot, hogy megismerkedhessen az ország építészeti csúcsteljesítményeivel is. Az egyik kedvence volt VII. Károly francia király pénzügyminiszterének, Jacques Coeur-nak a bourges-i palotája, amelynek homlokzatán két, erkélyről lenéző kőalak figyeli az alattuk elhaladókat.

A fiú hazatérve megmutatta apjának a különleges alkotásokat, aki elhatározta, hogy az épülő Pápai-villára is elhelyeznek egy hasonlót. A szobor kivitelezésére a korszak egyik legkiemelkedőbb szobrászát, Ligeti miklóst kérték fel.

Az alkotás amúgy egy kőből faragott dekoráció, nem egy befalazott erkélyre készült női szobor.

Íme a bourges-i alkotások, amelyek az ötletet adták:

(Forrás: 24, Femina)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás