promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Miért pont pezsgőt iszunk szilveszterkor?
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A pezsgő és a szilveszter.

A pezsgő a világtörténelem egyik legfontosabb itala, amelyhez rengeteg sztori is kapcsolódik. A világ egyik legismertebb, nagy pezsgőfogyasztója például azaz ember volt, aki végül legyőzte Hitlert is. A számítások szerint Winston Churchill élete során 42 ezer üveg pezsgőt fogyasztott el.

A pezsgő feltalálása amúgy a 17. századi Franciaországhoz és a véletlenhez kapcsolódik, a borban megjelenő buborékok kezdetben csalódottságot váltottak ki a készítőkből, és úgy gondolták, hogy a szélsőséges időjárási viszonyok vezettek a hibához. Később azonban már inkább nagy szerencseként értékelték mindezt.

A pezsgő sokáig a szupergazdagok itala volt, mivel előállítása rengeteg időt vett igénybe. Csak a nagy francia forradalom után kezdett elterjedni a polgárok mindennapjaiban is.

És hogy lett az új év egyik elengedhetetlen kelléke?

A legendák szerint az egész hagyományt egy nagyon jómódú New York-i kávéház, a Café Martin kezdte, amelynek itallapján 69 különböző pezsgő közül lehetett válogatni. A kávézóban pedig szilveszterkor az volt a szokás, este kilenc után, hogy csak pezsgőt lehet fogyasztani. A kávézót amúgy 1903-ban alapították, méghozzá egy francia testvérpár.

Ez lett az első olyan hely New Yorkban, ahol szilveszterkor csak pezsgőt lehet fogyasztani. Szépen lassan egyre több amerikai helyen vezették be ezt a szokást az elkövetkező évtizedekben.

A pezsgőhöz tehát szorosan hozzákapcsolódik a gazdagság érzete is, mivel a történelm folyamán nagyon sokáig csak a kiváltságosok fogyaszthatták a nedűt.

A pezsgőiváshoz kapcsolódó hagyomány pedig egyértelművé teszi, hogy miért pont ezt az italt fogyasszuk, hiszen aki az év utolsó napján pezsgőt iszik, az a következő évben bővelkedni fog.

Egy kis betekintés a pezsgőgyártásba:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás