promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Van egy nagyon híres ország, amelynek 3 fővárosa van egyszerre - 10-ből 9 ember nem tudja, hogy melyik ez az ország
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Íme az ország, ahol három központ is van.

Általában hozzá vagyunk szokva, ha jön egy földrajzi tematikájú kvízkérdés egy országgal kapcsolatban, amire arra kérdeznek rá, hogy mi az adott állam fővárosa, akkor oda bizony helyes válaszként egyetlen jó választ várnak tőlünk az illetékesek.

Magyarország? Budapest! Románia? Bukarest! Olaszország? Róma! És így szépen tovább.

Azonban a világon több olyan állam is van, amelynek kapásból két fővárosa is van. Ám van egy ország a Földkerekségen, amely esetében bizony azonnal három jó válasz létezik, avagy a három a jó válasz. Ez az ország pedig Afrika legdélebbi állama, a Dél-afrikai Köztársaság.

A Dél-afrikai Köztársaságnak ugyanis három fővárosa van. Fokváros a törvényhozás központja, itt található az ország parlamentje is, Pretoria a közigazgatási központ, míg a harmadik, amely talán a legkevésbé ismert, Bloemfontein, a bírósági központ.

A különös felosztás célja pedig a hatalommegosztás a régiók között, a feladatkörök megosztása pedig szorosan kapcsolódik az ország történelméhez, a kolonizációs törekvésekhez is, egyfajta kompromisszum eredménye a régi és az új rend között a politikai és gazdasági küzdelmek után.

(Forrás: Origo, ThoughtCo)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás