promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Izland bevállalta: mostantól se maszk, se távolságtartás
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Reményeik szerint a koronavírus már nem tér vissza hozzájuk nagy erővel.

Izland az első európai ország, amely eltörölt minden koronavírussal kapcsolati egészségügyi óvintézkedést. Június 26-tól nem kötelező sem a maszkviselés, sem pedig a távolságtartás a szigetországban.

Mindezt azért merték bevállalni, mert a 370 ezres lakosság 87 százaléka megkapta legalább az első dózis vakcinát, és kéthetes átlagban 100 ezer lakosra mindössze 1,6 fertőzött jutott. A korlátozások egyedül a gyülekezéseket érintik, 300 főnél többen nem jöhetnek össze egy helyen.

A vírus ellen Izlandon rendívül szigorú teszteléssel és nyomon követéssel védekeztek, ugyanakkor számos alkalommal kellett zárlatot is elrendelniük, hogy tompítsák a járványgörbét. A szigetország évente bő kétmillió turistát fogadott a pandémia előtt, és most legalább egy részüket szeretnék visszacsalogatni.

A helyi szakemberek abban bíznak, hogy Izland ezzel elfelejtheti a világjárványt, reményeik szerint a koronavírus már nem tér vissza hozzájuk nagy erővel. 15 hónapig tartottak a szigorítások, érthető tehát, hogy mindenki szabadságra vágyik, de közben Európa nagyobbik része még mindig retteg egy esetleges negyedik hullám szeptemberi elindulásától.

Július 1-től az elfogadott vakcinákkal beoltott turistáknak nem lesz szükségük tesztelésre az izlandi határon, és ugyanez vonatkozik majd a 2005 után született kiskorúakra is. Aki nincs oltva, arra negatív teszteredmény mellett is 5 napos karantén vár.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás