promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Látnod kell: világító kerékpárutat adnak át a Duna-parton Esztergomnál – fotó
Borítókép:  Illusztráció (Van Gogh kerékpárút Hollndiában): CNN / Daan Roosegaarde & Heijmans Infrastructure
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nagyszerű és hasznos látványosság épül a Duna-parti városban.

A Magyar Közút Nonprofit Kft. az Instagram-oldalán jelentette be, hogy az utobbi évek egyik legragyogóbb kísérleti projektje valósul meg Esztergomnál, az eredmények pedig már most is láthatóak:

Mint írják,

az efféle fejlesztések célja, hogy olyan helyekre és helyszínekre is elvigyék a láthatóságot és a biztonságot, ahol nincs közvilágítás. A projekt keretében sok gyalogátkelő, járda és egyéb útjelző építmény is hasonló fényefestést fog majd kapni.

Az esztergomi kerékpárút nem mindennapi kivilágítása egy igazi látványprojekt,

amelynek keretében úgynevezett fotolumineszcens boroszilikát anyagú, gyantába ágyazott szemcséket tettek az útra, amelyeket a nap fénye feltölt, majd az így kezelt felület világít a sötétben.

A világon amúgy nem ez az egyetlen ilyen biciklisút, az első világítós biciklisút Hollandiában épült fel, ekkor a híres festő, Vincent Van Gogh előtt tisztelegtek a hollandok, méghozzá úgy, hogy az útra az egyik közismert festményének, a Csillagos éj-nek a mintázatát vitték fel kavargó fények formájában.

Hatalmas siker volt, a fél világ a csodájára járt az újításnak.

Majd a példán felbuzdulva a lengyelek kaptak kedvet, hogy kidolgozzanak olyan technológiát, amellyel valamennyi kerékpárútjukat láthatóvá tudják tenni a sötétben is.

Korábban Magyarországon Eger belvárosát Felnémettel összekötő kerékpárútra applikáltak hasonló fényfestést.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás