promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy robotséf váltaná le Gordon Ramsayt?
Borítókép:  University of Cambridge
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Cambridge-i Egyetem kutatói már elérték, hogy egy robot remek omlettet tudjon készíteni.

Nem csak a sci-fi írók, hanem a kutatók fejében is el van ültetve a gondolat, hogy egyszer robotokra bízhatnák a főzést. A mesterséges intelligencia fejlődésével különböző cégek építettek prototípusokat, de egyik sem került kereskedelmi forgalomba, és képességeik elmaradnak az emberek tudásától.

Nézzük az első fontos szempontot: egy robot nem tud ízlelni. Jelenleg egy olyan receptet képesek megcsinálni, amit beléjük táplálnak. A nagy séfek mindig mondogatják, hogy a kóstolás az étel lelke. A főzés egy egyedi, már-már művészi munka, míg a robotok jelenleg csak a mennyiségi feladatokra tudnak koncentrálni.

„A robitika és a szakácsművészet még nem teljesen összeegyeztethető. Ez egy érdekes probléma, mivel az emberek nem igazán tudnak objektívek maradni, ha ételről van szó”

mondta Fumiya Iida, az egyetem mérnöki karának kutatója.

Az omlett elkészítése egy afféle alap tesztnek számított a robotnál. Aki egy ilyet nem tud megcsinálni, az tényleg ne tegye be a lábát a konyhába. A robotszakács sóz, borsoz, felveri a tojást, majd egy serpenyőben megsüti az ételt.

„Az omlett egy könnyű étel, de mégis nehéz jól megcsinálni. Ez egy remek teszt volt, hogy javítsuk a robotséf képességeit, hogy jobban figyeljen az ízre, állagra, megjelenésre. Finom volt! Sokkal jobb, mint amire számítottunk”

– jegyezte meg Iida.

Lehet az omlett finom lett, de egy Gordon Ramsay mércén valószínűleg nem menne át, mert ezt bizony tovább kellett volna sütnie a robotszakácsnak. Szóval még nagyon messze van az idő, amikor rábízhatjuk a mesterséges intelligenciára a vasárnapi húsleves és a rántott hús elkészítését.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás