Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Kiderült, hogy Sir Alex Ferguson városában születhetett 600 éve a whisky

Gasztro & Tourism

AA - 2019.07.19. 20:30

Ilyen régen azért a legendás Sir Alex Ferguson sem fogyasztja a skótok ősi nyelvén Élet Vizének nevezett folyadékot, vagyis a whiskyt, amely már az 1400-as évek végén feltűnt Skóciában. Ferguson egyik sikervárosában pedig 1505 óta főzik. 

Aberdeen a gránitváros, ahol ugyanúgy szeretik az emberek az italokat, a töményt és a hígat, mint bárhol Skóciában. Aberdeen neve egybeforrt Sir Alex Fergusonéval, aki az 1980-as évek elején fantasztikus, Európa-verő csapatot épített a kikötővárosban; a korszak csúcspontján

az Aberdeen legyőzte a Real Madridot az 1983-as KEK-döntőben, majd nagy nehezen, két szabálytalan góllal fordított 0-2-ről az Újpest ellen

az 1984-es KEK-negyeddöntőben. Aberdeen éppúgy Sir Alex Ferguson városa, mint Manchester, ahol a Uniteddel 20 éve felejthetetlen BL-diadalt ünnepelt. 

Most egy másik történelmi pillanatnak köszönhetően került a hírekbe Aberdeen. A Scottish Field cikke alapján ugyanis alighanem itt párolják a legrégebb óta a skót whiskyt, amire nemrég találtak bizonyítékot a történészek. 

Mégpedig az Aberdeeni Egyetem kutatóiról van szó, akik nyilván meghatódtak,

amikor rájöttek, sehol nem isznak régebben whiskyt, mint az ő utcájukban, a skóciai reneszánsz fellegvárában. Feljegyzést találtak ugyanis „aquavite” említésével 1505-ből, e latin szó pedig nem mást jelent, mint

az Élet Vizét, ami a középkori skót nyelven egyet jelent a whiskyvel. 

Dr. Claire Hawes másfél millió szó között lelt rá a bűvös szóra, amikor a helyi önkormányzat középkori nyilvántartását, a legrégibb és legteljesebb ilyen jellegű gyűjteményt böngészte és digitalizálta.

A whisky létére valójában még régebbi bizonyíték is létezik,

hiszen 1494-ből királyi parancsban találtak rá (malátát rendelt az uralkodó az Élet Vizének készítéséhez), de a szesz mint fogyaztási cikk főzésére a mostani a legkorábbi adat.  

Borítókép: A skót whiskyt nemcsak Alex Ferguson és a skótok fogyasztják szeretettel. Íme az egyik főzdéje (AFP/Philippe Huguen)

Vissza a főoldalra.
Az eredeti John Connor tér vissza a Sötét Végzetben