promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bűz és tűz: Róma nemcsak a hőségtől szenved
Borítókép:  Rómában a szemét miatt tüzeket gyújtanak (AFP/Alberto Pizzoli)
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Róma leghíresebb gyújtogatását egy ma már erősen vitatott történet szerint maga Néró császár követte el, és ha itt azért még nem is tartunk, több ponton lángolni kezdett ismét az örök város. Az oka egész más volt, az elviselhetetlen mennyiségű és szagú szemétre igyekeztek felhívni a figyelmet néhányan a hulladéktárolók lángaborításával. 

A kánikula és a bűz külön-külön sem annyira kellemes, együtt pedig valóban elég rosszul hangzik.

A kánikulában ráadásul gyorsabban is rothad a háztartási hulladék, amely helyenként hegyekben áll, ezért pedig sokan Virginia Raggi polgármester-asszonyt hibáztatják. (Három éve ő azzal lett ismert nálunk, hogy megvonta a város támogatását a 2024-es olimpiai pályázatra, amelyért így Budapesten „már csak” Párizzsal és Los Angelessel kellett volna megküzdenie.)

Ami a római helyzetet illeti, Beke Kata történész az Én Itáliám című könyvében azt írja:

itt nyáron megérti az ember, miért őrültek meg a római császárok (élükön Néróval),

mert a forróság akkora, hogy az ember szempillája is izzad.

Jelenleg is majdnem 40 fokkal küzd a világ talán legszebb városa, és mellé – a távirati iroda szerint – 18 ezer tonna szeméttel, belvárosban és külvárosban egyaránt, ami jelentős egészségügyi veszélyt jelent.

Mivel az utcai szeméttárolók megteltek, oda teszik a szemetet, ahová akarják, az igényesebbek pedig oda, ahol helyet találnak. 

Róma évek óta küzd a szeméttel, a begyűjtésével és a feldolgozásával is- A hulladék két harmadát jelentős költségen vidékre vagy külföldre viszik. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás