promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Édesség a konyhából a fára, vagy rögtön a hasunkba
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A kedves kis barátom úgy döntött, nem a boltban veszi meg a szaloncukrot, mint én béna halandó méregdrágán, hanem saját maga készíti el otthon. A recept bármikor bevethető, mert tekinthetünk ezekre úgy is, mint egy kis praliné vagy trüffel.

Egyre többen vállalják be, hogy inkább saját maguk készítik el az efféle desszerteket, amiknek ha követjük helyesen a lépéseit, akkor a végeredmény egy isteni finomság lesz, és ha megnézitek, nem is kell nagy költségekbe verni magatokat. Én tuti bénán tanítanám meg, Peti kikapcsolva, a hozzávalók után Andié a szó!

Hozzávalók:

20 dkg marcipán
1 espresso-s pohárnyi mák
20 dkg mogyoróvaj
1 espresso-s pohárnyi szezámmag (ezt majd lepirítom)
1 ek gesztenye vagy kókuszliszt
1 tábla 99%-os étcsokoládé
2 tábla 50%-os étcsokoládé

hozavalokandi18
A hozzávaló lista elég rövid és egyszerű, az elkészítés sem bonyolult, inkább csak időigényes. Amire még szükségünk van, az egy szilikon jégkockatartó (ez szolgál majd formaként a cukroknak), fehér sütőpapír, színes és hagyományos alufólia. Ami még fontos, hogy a marcipánt egy cukrászdában vettem, kimérve árulják mindenféle bevonat nélkül, ez a legjobb, mert könnyen formázható.

A szilikon jégkockatartó fészkeit kibélelem marcipánnal, a közepükbe mélyedést alakítok ki, amikbe beletöltöm majd a darált mákot. Ha ezzel megvagyok, marcipánnal befedem, hogy a „töltelékünk” ne peregjen ki, aztán mehet a hűtőbe és körülbelül 40-50 perc alatt megdermed annyira, hogy ki lehessen nyomkodni a formából a marcipán virágokat.

makosmarcipanos
Közben a táblás csokoládékat kockákra töröm és vízgőz felett lassú tűzön állandó kavargatás mellett elkezdem olvasztani (10-15 perc alatt tökéletesen folyékony halmazállapotú lesz). A megdermedt marcipán szemeket beleforgatom a csokiba, megszórom mindegyik tetejét mákkal és mehetnek vissza a hűtőbe pihenni, hogy a csokoládé is kellő képen megdermedjen rajtuk, ezzel összetartva a töltött masszát. (TIPP!) - a kész cukrokat sütőpapírra teszem, így könnyebb leszedni róla őket (első körben sajnos csak tányérra pakolgattam a csokis darabokat és persze szépen le is ragadtak.. szóval ajánlom a sütőpapírt nagy nagy szeretettel. :)

Mivel felszabadult a jégkockatartó, már kezdem is a második körös szaloncukor gyártást. A mogyoróvajat összekeverem gesztenye vagy kókuszliszttel (enélkül túl lágy a mogyivaj, nem lehet formázni), és hasonlóan az előzőhöz beletöltöm a kis fakkokba. Középre enyhén megpirított szezámmagot halmozok és ezeket is beborítom mogyoróvajjal, hogy szét ne szóródjanak a magok. Én úgy tapasztaltam, hogy 1 óra alatt hűtő helyett fagyasztóban dermed meg megfelelően ez az egyébként sokkal lágyabb massza, majd csokiba forgatom a szemeket, és díszítésként megszórom a tetejüket szezámmaggal.

szezammagosmgyoro
A sütőpapírt felszeletelem, belecsavarom a kész cukrokat, körbetekerem alufólia csíkokkal és a papír két végét kicsit bevágdosom, hogy a csomagolás hajazzon a klasszikus szaloncukoréhoz.

(Dotty beauty and gastro blog; Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás