promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Indul a Bajai Halfőző Fesztivál
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Nem vagyunk valami nagy halas nemzet, és általában a karácsonyi időszakban őrülünk meg a halért. A Bajai Halfőző Fesztivál azonban mindig megmutatja, hogy egy jó halászlé a nyár közepén is jól eshet. A bajaiak amúgy is olyannyira szeretik a halat, hogy állítólag fejenként évi 66 kg-ot esznek meg. Ezzel átlagban többszörösen rávernek minden magyar emberre.

Az első fesztivál 1996-ban Baja várossá nyilvánításának 300. évfordulóján volt. Ekkor 463 bográcsban rotyogott azonos recept alapján a híres halászlé, most ez a szám már 1500-nál jár. A hungarikumnak számító bajai halászlé a nevezők bográcsaiban mintegy 10 tonna hal, 18 mázsa gyufatészta, 10 mázsa hagyma, 15 ezer liter víz, 380 kilogramm őrölt pirospaprika és 260 kilogramm só felhasználásával készül majd. Tavaly amúgy a fesztivált Bencze Péter tudosító helyezte még jobban a középpontba, aki nagyon behalászlézett. 

A Bajai Halfőző Fesztivál csütörtökön hagyományosan a Szentháromság téren belvárosi menettánccal, majd helyi és környékbeli néptáncegyüttesek, valamint zenekarok fellépésével, a XI. Felső-Bácskai Néptáncgálával veszi kezdetét.

Pénteken délután Csernik Szende székely mesemondó és Malek Andrea gyermekműsorát számos koncert követi. A Szentháromság téren Nagy Feró és a Beatrice ad koncertet, a Petőfi-szigeten a Kávészünet zenekar után a Superstereo, majd az Ocho Macho lép színpadra.

Szombaton már mindenki dörzsölheti a tenyerét, készítheti a kanalát, mert jön a nagy főzés! Az esti, ünnepélyes tűzgyújtáskor a Szentháromság téren a Baja Wind Orchestra játszik majd. Később a Budapesti Operettszínház tagjai részleteket adnak elő az István, a királyból, majd fellép a Johnny Cash dalokat játszó Nyughatatlan, a The Beats – Beatles emlékzenekar, a Soulwave, a Paddy and the Rats, az Anna and the Barbies és Szűcs Judit. Éjféltől tűzijáték, majd a 20 éves Veracruz jubileumi koncertje szórakoztatja a vendégeket.

Vasárnap a négynapos fesztivált este a Petőfi-szigeten a Kowalsky meg a Vega koncertje zárja.

Lesz amúgy még horgászverseny, szigeti vásár, népek udvara és borsétány is. A szervezők gondoltak az elektronikus zenék szerelmeseire is, ugyanis a Halfőzőfeszt - DJ Fesztiválon három napon át hazai és külföldi lemezlovasok játszanak majd.

Biztos sokan nem tudnak majd ott lenni, de ha elég bátrak, hétvégén ők is bevállalhatnak egy bajai halászlét, aminek mutatjuk a hagyományos receptjét.

Bajai halászlé

Hozzávalók 5 főre, szükségünk lesz:

– 3 kg halra, melynek – nézd meg jól – ¾-e ponty legyen
– a halhoz kilónként egy szép, nagy fej vöröshagymára
– három púpozott evőkanál édes-nemes őrölt piros paprikára
– sóra ízlés szerint
– 4-5 db erős cseresznyepaprikára vagy Erős Pistára
– gyufatésztára

Elkészítés (eredeti recept, szó szerint):

Először a hallal törődj. Ha sikerült megtisztítani, tedd félre a halikrát és a tejet, de nehogy megsózd! A halat viszont irdald be, szeleteld fel, és sózd meg ízlésed szerint. Eztán tedd félre egy órát pihenni. A vöröshagyma következik: tisztítsd meg és – könnyek közepette – vágd apró kockákra. Ha ezzel sikeresen előkészültél, és a hal még áll, ideje, hogy pihenj egyet!

Az óra leteltével előveheted a bográcsot. Tedd bele először a halszeleteket, a hagymát, majd öntsd fel vízzel. A víz mennyisége a haltól függ, kilónként 1,1–1,2 liter vizet önts rá. A bogrács alá ekkor már begyújthatsz, minél nagyobb tüzet rakj, hadd rotyogjon az illatos hallé! Azért időnként nézz rá, és ha azt látod, hogy elforrta a habját, szórd bele a paprikát. Ekkor már összetéveszthetetlen halászlé illat fog terjengeni a környéken, számíthatsz néhány sűrűn nyeldeső, arra tévedő látogatóra.

Ha már 15-20 perce főzöd a levet, itt az ideje, hogy beletedd a belsőségeket és a csípős cseresznyepaprikát. Ettől lesz igazán pikáns a hallé íze! Lassan megkóstolhatod, s ha úgy érzed még nem tökéletes, ízesítsd bátran. Közben ne felejtsd el a tésztát sem kifőzni egy külön fazékban.

A forrástól számított fél óra elteltével már kész is a műved! A halat külön tálald, a levet lehet a tésztával vagy attól külön is. Bízhatsz a sikerben, a csodás, gőzölgő lének, a mindent átjáró illatnak, a lágy paprikás íznek senki sem fog tudni ellenállni! Jó étvágyat!

(Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás