promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A BMW-sofőrök csaknem pszichopaták, ezt már tudományosan is bizonyították
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!) A cikk nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Megalázó felmérés készült az autómárkákról.

A BMW kocsikkal rendelkező sofőrökről Magyarországon is elterjedt az a nézet, hogy ők hajlamosabbak leginkább semmibe venni a többi közlekedőt, felelőtlenül előzgetnek, letolják a másikat az útról, nem indexelnek – vagyis egyszerűen „bunkón” viselkednek.

Mindez eddig sima előítéletnek volt tartható, most azonban egy friss tanulmány révén bebizonyosodott, hogy van mögötte valóságtartalom. A tudományos megállapítás egész pontosan úgy szól, hogy „a BMW-sek mutatnak legnagyobb valószínűséggel pszichopata vonásokat”.

Mielőtt bárkit is megbélyegeznénk, a sportszerűség kedvéért meg kell említeni, hogy természetesen ez alól is vannak kivételek, nem szabad az általánosítás hibájába esni. A tanulmányt 2000 brit járművezető megkérdezése alapján készítették el, és talán az sem csoda, hogy a BMW mögött az Audi végzett (vagyis annak vezetői) a nem túl dicső második helyen.

Természetesen a „pszichopata” megnevezést nem a járművezetők aggatták a társaikra, hanem minden megkérdezettnek ki kellett töltenie egy 12 kérdésből álló tesztet, amely aztán megmutatta, mennyire hajlamosak antiszociális viselkedést mutatni.

A pszichopaták egyébként olyan személyiségzavarban szenvedő emberek, akik a felszínen barátságosak, elbűvölőek, intelligensek, és gyakran magas pozíciót töltenek be. Valójában azonban végtelenül önzőek, nem éreznek, nem szoronganak, nem tanulnak a hibáikból, viszont bármikor képesek másokat letaposni a Webbeteg rövid értékelése szerint is.

Az említett 2000 ember egyébként mintegy 20 autómárkát képviselt, így alakult ki a végső sorrend. Ez már elég jó mintanagyság ahhoz, hogy szignifikáns eredmények jöjjenek ki belőle, az összátlag ugyanakkor csupán 6,6 lett, ami nem rossz ahhoz képest, hogy az igazi pszichopaták értékei 27-nél kezdődnek.

A BMW-sek átlaga 12,1 volt, ami az átlagnak a duplája, viszont 18-ig még normálisnak nevezhető az érték. Az Audisok 11,7 pontja sem egy matyó hímzés, miközben a 3.–5. helyezett Fiat (7,0), Mazda (6,4) és Honda (6,3) az átlag körül mozog. Az utolsó helyen a Skoda áll (3,2), tőlük kell a legkevésbé félni az utakon.

Márkától függetlenül az elektromos autósok 16 pontja kifejezetten ijesztő, de a hibridesek 9,8-as átlaga sem megnyugtató. Ami a színt illeti, az aranyfestésű autóban ülők 12,7-et, a barna kocsisok pedig 12,2 pontot produkáltak, vagyis velük is lehet egy kis bibi.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás