promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Svájc betiltja az elektromos autókat is – marad a lovas szekér?
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kemény tél elé néz az alpesi ország.

Svájc élen jár a környezetvédelem terén, a maga szerény eszközeivel hősiesen küzd a légszennyezés és klímaváltozás ellen. Sok helyről már kitiltotta a benzines és dízelüzemű járgányokat, most azonban olyan lépésre vetemedett, ami alighanem mindenkit meglepett.

A 8,5 millió lakosú alpesi országban ugyanis azt tervezik, hogy már az elektromos hajtású autókat is kitiltják az utakról. Ha mindehhez hozzátesszük, hogy például a játékkonzolok használatát is korlátoznák alkalmanként, akkor rájöhetünk, hogy a fenti intézkedések hátterében ezúttal nem környezetvédelmi, hanem energia-takarékossági megfontolások állnak.

Az orosz-ukrán háború által előidézett európai energiakrízis Svájcot sem kerülte el, a tél beköszöntével még ott is takarékoskodásra kényszerülnek. Kidolgoztak hát egy tervet arra az esetre, ha a helyzet még jobban eldurvulna a következő hónapokban. Ekkor már az elektromos autókat sem használhatná a lakosság, csakis akkor, ha vészhelyzet áll fenn.

Bezárják a stadionokat, valamint az egyéb sport- és szórakoztató létesítményeket, hogy spóroljanak az árammal és fűtéssel. A boltok nyitvatartási idejét csökkentik, akár napi 2 órával is, a nightklubokban tilos lesz fűteni (de ott amúgy is más forrósítja a hangulatot), míg egyéb épületekben maximum 20 fokig lehet majd felcsavarni a termosztátot.

Még a karácsonyi kivilágításokat is le fogják kapcsolni, ha komolyodik a helyzet.

Svájc aggodalma érthető, hiszen a működése főleg az importált energiára alapszik, saját erőből aligha lennének „életképesek”. Az áram 60 százalékát tudják vízierőművek segítségével előállítani, ami a téli fogyasztást tekintve meglehetősen aggasztó arány.

Az ország vízierőművei ráadásul ki vannak szolgáltatva az esőknek és a hóolvadásnak, ami tavasszal és nyáron feltölti a készleteket, ősszel és télen viszont leapasztja. Éppen ezekben a hónapokban tehát a szorgos svájciak a szomszédos országok ellátására szorulnak, de ki tudja, hogy a németek és a többiek mennyire lesznek önzetlenül segítőkészek a jelen körülmények között.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás