promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Akár orosz bérgyilkos is végezhetett a fehérorosz külügyminiszterrel, Putyin már a barátainál is tisztogat?
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A belorusz elnök is pánikba esett.

Beléptünk az orosz-ukrán háború tizedik hónapjába, pedig a támadók februárban még csupán pár napos ellenállásra számítottak az északkeleti szomszédunk részéről, sőt egy csupán 15 napra lebontott haditervet dolgoztak ki az invázióra.

Azóta történt pár váratlan fordulat a küzdelmekben, de az biztosnak tűnt, hogy Putyin elnök Aljakszandr Lukasenka Fehéroroszországára mindig számíthatott. Már a kezdetekkor is engedélyt kapott az orosz csapatok ott-tartózkodására, sőt az utóbbi napokban többször is felmerült, hogy a beloruszok maguk is belépnek a háborúba.

Szerencsére ez (még) nem történt meg, de hogy a háttérben komoly viták zajlanak erről, azt a fehérorosz külügyminiszter november 26-án bekövetkezett váratlan halála is bizonyítja. A 64 éves Uladzimir Makej úgy hunyt el, hogy semmilyen ismert betegsége nem volt, és mind a mai napig nem született hivatalos közlemény a halála okáról.

A nyugatbarátként számon tartott politikus többször is nyilvánosan bírálta Oroszországot, így nem csoda, hogy a jelenlegi kényes helyzetben akár erőszakkal is eltávolíthatták az útból. Néhány külföldi forrás egyenesen arról beszél, hogy bérgyilkosok végeztek vele.

Bár a függetlennek számító, nigériai központú Sahara Reporters nem tartozik a mértékadó lapok közé, éppen ezért engedhet meg magának olyan nyíltságot, amit talán más oldalak nem. Ők pedig nem voltak restek kijelenteni, hogy Makejt az oroszok tették el az útból, mert titokban még inkább közeledni kívánt a nyugathoz, ráadásul megpróbálta megakadályozni, hogy Fehéroroszország lassan betagozódjon Putyin államába.

Ha valóban így történt, akkor a külügyminiszter mérgezés áldozatává vált, nem sokkal azelőtt, hogy találkozott volna orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. A halála állítólag Lukasenka elnököt is megrázta, aki most már – érthetően – a saját épségét és biztonságát is félti. Hírek szerint már a szakácsait, testőreit és a közvetlen segítőit is lecserélte, annyira tart Moszkva bosszújától.

Szakértők szerint ma már nagyon könnyű úgy megmérgezni valakit, hogy az természetes halálnak tűnjön. Alighanem Makejnél is agyvérzést vagy infarktust állapít majd meg a hivatalos jelentés, és az ügyet el fogják sikálni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás