promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Oroszország 30–40 államra hullhat szét a háború miatt, már nem is Ukrajna léte a tét
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A nemzetiségek is mozgolódnak Putyin uralma ellen.

Amikor a gazdagságáról híres ókori uralkodó, Krőzus (Kroiszosz) a perzsák elleni hadjárat előtt jóslatot kért a harc kimenetelét illetően, Delphoiban azt jövendölték neki, hogy egy nagy birodalmat fog elveszejteni a háború által. Így is lett, csak nem a perzsák buktak el, hanem ő maga.

Valahogy ez az érzése támadhat most az embernek Oroszország kapcsán is. Amikor Putyin elnök február végén parancsot adott az Ukrajna elleni támadásra, úgy kalkuláltak, hogy 3-4 nap alatt térdre kényszerítik szomszédjukat. Kilenc hónap elteltével azonban éppen fordulni látszik a kocka.

Ruszlan Gabbaszov baskír ellenzéki vezető szerint Oroszországra a közeljövőben politikai anarchia, véres polgárháború és a kisebbségek lázadása várhat. Úgy gondolja, hogy három évtizeddel a Szovjetunió széthullása után Putyin állama is széttöredezik, és akár 30–40 kisebb-nagyobb ország is létrejöhet a területén.

Jelenleg mintegy 200 etnikai csoport él az orosz határokon belül, mégpedig 22 köztársaságban (a krími nemzetközileg nincs elismerve), vagyis már ma is léteznek az önálló területek, csak éppen egy szövetségi államon belül. A Kreml szoros pórázon tartja őket, de ki tudja, mire vetemednek, ha az elnök hatalma meggyengül.

A nemzetiségek sohasem érezték jól magukat Oroszországon belül, elsősorban az erőszakos asszimilációs politika miatt. A beolvasztási törekvésekkel el akarják tüntetni a nyelvüket, kultúrájukat, nemzeti identitásukat, amit ők már a szovjet időkben is sérelmeztek.

Így gondolják a baskírok is, akik 4 millióan élnek a Volga folyó és az Urál hegység közötti, Baskortosztánnak nevezett területen (ami azt illeti, a magyar őshaza vidékén). Gabbaszov és más baskír ellenzékiek most azon fáradoznak, hogy független állammá válhassanak, ezért egyebek mellett önálló hadsereget is próbálnak építeni.

Putyin háborús kudarcával jó esélyt látnak arra, hogy enyhítsenek az orosz vasmarok szorításán, sőt akár az önállóságukat is megszerezzék. Arra számítanak, hogy az elnök el fog bukni, és akkor harc tör ki a támogatói és ellenfelei között, a zűrzavart pedig a nemzetiségiek a maguk javára fordíthatják.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás