promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Erős idegzetűeknek: ukránok egy vérfagyasztó titkos kamrát fedeztek fel Herszon visszafoglalása közben
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kedd este Lengyelországban becsapódó rakéták mivoltára is fényt derítettek, bár Zelenszkij elnök nem ért egyet a feltételezésekkel.

Óriási port kavart, mikor kedd este becsapódott két rakéta a a Przewodów nevezetű ukrán-lengyel határon fekvő lengyel városba. Két ember eletét veszítette, egy traktor megsemmisült, emellett komoly károk keletkeztek a szóban forgó mezőgazdasági területen is. Egész Európa felpattant a székéből: a lengyelek légvédelmi készültséget hirdettek, Európa több országában is rendkívüli tanácskozásokra került sor.

Már a szerda reggeli órákban arra szólták a hírek, hogy eltévedt ukrán rakátékról lehet szó - amelyeket orosz rakéták ellen vetettek be -, és nem valószínű egy esetleges orosz offenzíva a területen. 

Hadd fogalmazzak egyértelműen: ez nem Ukrajna hibája volt. Oroszországot terheli minden felelősség, amíg folytatódik a háború"

- nyilatkozott Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára. 

Joe Biden, az USA elnöke is úgy fogalmazott, hogy a rakéta pályáját tekintve valószínűtlen, hogy orosz eredetű lenne. Az ukrán elnök, Zelenszkij azonban elutasítja ezt a felvetést, miszerint a hadseregének jelentése alapján nem ukrán eredetűek voltak a rakéták, és nem tehet mást, mint hogy bízik bennük. Az ukránok azonnali hozzáférést követelnek a becsapódás helyszínéhez, hogy ők is megvizsgálhassák közelebbről az esetet. Az utóbbi hetekben Herszonban aratott átütő sikerek okozta eufóriát megtörte kissé a kedd esti incidens. Zelenszkij többször hangsúlyozta már, hogy az orosz erők a kivonulás előtt gyakorlatilag tönkrevágták a város infrastruktúráját. Tettek azonban a regionális fővárosban egy hátborzongató felfedezést is. 

A tegnapi nap egyik legsokkolóbb híre volt, hogy nyomozók találtak Herszonban egy úgynevezett kínzókamrát, ahol állítólag emberek tucatjait terrorizálták. Szakértők szerint a foglyok ki lehettek kötözve, miközben sokkolták, ütlegelték és egyes esetekben meg is ölték őket. Ukrán források szerint az oroszok egy fiatalkorúaknak fenntartott börtönt is irányításuk alá vettek, amit átalakítottak egy olyan fegyházzá, ahová az ellenálló ukránokat zárták be. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás