promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megrendítő felfedezés a Titanicról, az utasok is hibásak voltak a szívszorító tragédiában
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy történész mutatott rá a fontos mozzanatra.

Az emberiség máig képtelen beletörődni a Titanic katasztrófájába. A luxusgőzös kereken 110 évvel ezelőtt, 1912. április 14-én ütközött jéghegynek, így a legelső transzatlanti útján elsüllyedt, az utasok és a személyzet 1500 tagjának halálát okozva.

Számtalan magyarázat született már arra, mi okozhatta a végzetes balesetet, és alighanem akkor járunk a legközelebb az igazsághoz, ha fatális véletlenek egymást követő sorozatának tudjuk be a tragédiát.

A hajónak természetesen nem kellett volna ennyire északon haladnia az atlanti vizeken, különösen nem ekkora sebességgel, és persze – utólag tekintve – az is hiba volt, hogy nem hagyták frontálisan ütközni a jégheggyel, mert az így felhasította a luxusgőzös oldalát, elkerülhetetlenné téve az elsüllyedést.

Most pedig egy újabb elmélet kapott szárnyra, amely szerint maguk az utasok is felelősek lehetnek a Titanic katasztrófájáért. Az ütközés után nem sokkal ugyanis pánik tört ki a fedélzeten, és a kései óra ellenére természetesen mindenki rögtön kíváncsiskodni kezdett.

Sokan kinyitották a szobáik falán lévő kerek kis hajóablakokat is, amivel csak azt érték el, hogy még több víz áramlott egyidejűleg a Titanic belsejébe, felgyorsítva annak süllyedését. Tudjuk, hogy néhány óra pluszidő rengeteg életet menthetett volna meg.

Az elmélet a brit történész Tim Maltintól származik, aki 6 éven keresztül foglalkozott a híres tragédia elemzésével. Meglátása szerint a hajóablakok kinyitása valóban lényegi szerepet játszott a katasztrófában.

„Miután az ütközés bekövetkezett, másodpercenként körülbelül egy tonna víz áramlott a Titanic belsejébe. Az utasok ezután nyitották ki az ablakaikat, és nem csukták be őket azelőtt, hogy felmentek volna a fedélzetre. Miután az ablakok víz alá kerültek, megduplázódott a Titanic oldalán lévő nyílások felülete”

– elemezte a történész.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás