promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyin sorsdöntő lépésre szánta el magát, az USA elnöke is reagált rá
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hetek óta feszült a helyzet Herszonban, amely az egyetlen regionális főváros, amelyet az orosz hadierők el tudtak foglalni a háború kezdete óta. Már egy ideje pedzegetik azonban a szakértők, hogy egyre közelebb érkezünk az oroszok visszavonulásához a térségből.

Szerdán, az esti órákban érkeztek az első hírek arról, hogy Sergei Shoigu, az orosz védelmi miniszter elrendelte a herszoni csapatok teljes visszavonulását. Ez az utóbbi idők egyik legsúlyosabb fordulata, illetve a legszignifikánsabb meghátrálása Putyin csapatainak.

„Nagyon nehéz döntés volt. Herszont azonban nem tudjuk megfelelően ellátni, és a katonáink életére is gondolnunk kell”

nyilatkozott az orosz főtábornok, Sergei Surovikin.

A visszavonulás ténye óriási csapás Putyin számára, aki csupán hetekkel ezelőtt fogalmazott úgy egy beszédében, hogy örökre megszerezték Herszont. Zelenszkij és az ukrán vezetőség egyelőre óvatos, úgy fogalmaztak, hogy amíg nem lobog az ukrán zászló a térségben, addig nem érdemes visszavonulásról és visszafoglalásról diskurálni.

Az amerikai elnök, Joe Biden is felszólalt a hír hallatán:

„Ez bizonyíték arra, hogy az orosz katonai erők komoly problémákkal küzdenek. Egy ideje már tudjuk, hogy be fog következni a visszavonulás.”

A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg úgy nyilatkozott az ügyben, hogy az orosz meghátrálás kézenfekvő bizonyíték arra, hogy Moszkva teljesen elveszítette a fonalat. Óva int azonban Putyin lebecsülésétől, hiszen rakéta- és dróntámadásaikkal elképesztő pusztítást tudnak a jövőben is okozni az orosz csapatok.

Sorozatosan kritizálják Putyint a szakértők, miszerint óriási hibákat vétett az offenzíva során, és mélyen lebecsülte az ukrán ellenállást, defenzívát. Herszon feladása egy korai jelnek mutatkozik arra, hogy Moszkva katonai ereje erőteljesen hervad, de ezzel még közel sem ért véget az orosz-ukrán háború.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás