promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mennyire vastag Putyin pénztárcája? Elképesztő számokat hoztak nyilvánosságra az ukránok
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Vlagyimir Putyin elég sok pénz szórt el a hétfői rakétatámadásra.

A háború Oroszország és Ukrajna között sajnos nem igazán akar csitulni, aminek már egész Európa jelentősen issza a levét, köztük Magyarország is. Minden arra várna, hogy a két ország leül tárgyalni egymással, de a Putyin-Zelenszkij csúcstalálkozóra még bőven várni kell, már ha valaha akarnak egyáltalán találkozni a felek.

A harcok ismét élesedni kezdtek, és Ukrajna, majd utána Oroszország is igyekezett odaszúrni egymásnak egy nagyot. Az egész most, szombaton egy óriási robbanással indult a Kercsi-szorosi hídon. Európa leghosszabb hídja a Krímben és a megszállt dél-ukrajnai területeken állomásozó orosz erők fontos ellátási útvonala, szóval az Ukránok stratégiailag támadták meg, bár ezt még nem ismerték el.

A New York Times újságírói közben már kinyomozta, hogy valószínűleg az ukrán titkosszolgálat állhat a dolog mögött, akiknek nem lehetett ezt egyszerű megszervezni.

Putyin nem tétlenkedett, és először Zaporizzsja városát vette célba. A rakétatámadásban öt lakóház megsemmisült és körülbelül negyven megrongálódott.

Hétfőn jött aztán a nagy támadás, amiben Kijev, valamint több másik ukrán város volt a célpont. A friss információk szerint az offenzíva során Oroszország 84 rakétát és 24 robbanószerrel megpakolt drónt szabadított Ukrajnára. (Eddig 74 rakétáról lehetett tudni.) A légvédelmi rendszer ezek közül 56-ot tudott megsemmisíteni a Világgazdaság információi szerint, a többi azonban becsapódott.

A lap elővette az Ukrán Forbes számításait is, ami szerint oroszok 400-700 millió dollárnyi rakétával támadták meg Ukrajnát. Ez forintra átszámítva 176-308 milliárd forint, ami nem kevés. Most úgy néz ki Putyin nagyon oda akart sózni, mert az előző hasonló támadásban „csak” 150-200 millió forintot szánt erre Oroszország.

A GCHQ vezetője, (az Egyesült Királyság titkosszolgálatainak egyike) Jeremy Fleming nem rég arról nyilatkozott, hogy bár a rakétatámadás nagy erődemonstráció volt, de valójában Oroszország kezd kifogyni a lőszerből, valamint az ellátmányból is.  

Zelenszkij szerint az oroszok az időpontot és a célpontokat úgy választották ki, hogy a lehető legnagyobb kárt okozzák.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás