promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztően értékes ereklye került elő a költő Csokonaitól, eskü alatt igazolták a valódiságát
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az aranytárgynak Lillához, a szerelméhez van köze.

Halhatatlannak szokták nevezni a költő Csokonai Vitéz Mihály és Vajda Julianna szerelmét, pedig a kapcsolatuk elé számtalan akadályt gördített a sors, és a viszony nem is teljesedhetett ki egészen.

A versekben csak Lillaként említett Vajda Julianna 3 évvel volt fiatalabb a szerelmes költőnél. Komáromban látta meg a napvilágot, mégpedig egy kereskedő lányaként, akivel Csokonai 1797 tavaszán, a dunántúli utazása során ismerkedett meg.

Azonnal belehabarodott, ám a 21 éves szépség nem sokáig várt rá, hanem a következő esztendőben férjhez ment egy dúsgazdag dunaalmási kereskedőhöz. A költő ezt a csalódást sohasem heverte ki igazán, de a 79 éves koráig élő Lilla is alighanem mindvégig a szívében őrizte őt.

Erre utal, hogy ránk maradt a csodálatos gyűrűje, amelyet Csokonaitól kapott, ezért az élete végéig viselte. A debreceni Déri Múzeum ismertetője szerint második férje húzta le az ujjáról a halála után, és ezekkel a szavakkal nyújtotta át sógorának, Vajda Sámuelnek:

„Na, bruder, ez a gyűrű magát illeti, tegye el, és jól őrizze meg, mert ezt a gyűrűt Lilla Csokonaitól kapta, ez a gyűrű attól való.”

Néhány évtizeddel később a gyűrű a debreceni Csokonai Kör tulajdonába került, ám annak tagjai először nem igazán hittek az ékszer hitelességében. Az adományozó Vajda családnak ezért eskü alatt kellett vallania, hogy a gyűrűt valóban Csokonai ajándékozta Lillának.

Ez meg is történt, és a szép kis darabot azóta ereklyeként őrzik a cívisvárosban. Egy sima arany karikagyűrűről van szó, amelyben egy felnyitható fedéllel lezárt üreg található. Nincs benne semmi, ahogy vésés vagy írás sem látható rajta, csupán az arany próba.

Kép a Déri Múzeum oldalán.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás