promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyin meghökkentő dolgot mondott a török elnöknek Ukrajnáról, ez várhat a télen Európára
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A két nagyhatalom vezetője fontos dolgokról beszélgetett.

A február vége óta tartó orosz-ukrán háborúban az utóbbi hetekben megfordulni látszik a hadi szerencse. A támadó fél mintegy 55 ezer katonát, illetve rengeteg (elavult) harci eszközt vesztett, így az ukránok nemrég sikeres ellentámadásba tudtak átmenni.

Ilyen körülmények közt találkozott Vlagyimir Putyinnal Erdogan török elnök, akin keresztül - ha jól értelmezzük a szavait - lényegében az egész világnak üzent most orosz kollégája. Mégpedig végre olyan dolgot, ami némi reménysugarat jelenthet a bő fél éve dúló véres háborúban.

“Világossá tette számomra, hogy most már olyan gyorsan be akarja fejezni, ahogy csak lehet. Legalábbis ez volt a határozott benyomásom, mert amerre jelenleg tartanak a dolgok, az eléggé problematikus”

- nyilatkozta diplomatikusan a török vezető, aki azt is elárulta, hogy Oroszország és Ukrajna nemrég megegyezett 200 hadifogoly kicserélésében. Ez lenne a hét hónapja tartó harcok egyik legnagyobb szabású ilyesfajta gesztusa.

Erdogan és Putyin a napokban Üzbegisztánban találkoztak, és a megbeszélésen természetesen az ukrán helyzetről is szó esett. Törökország lényegében az egyetlen olyan NATO-tagállam, amely mind a mai napig jó viszonyt ápol Oroszországgal, így alkalmasnak tűnhet a közvetítői szerepre, például a gabonaszállítások újraindításában is fontos szerepet játszott.

Mára az orosz közvélemény józanabbik része számára egyértelművé vált, hogy az ukrán hadsereg legyőzése, illetve az ország egészének elfoglalása lehetetlen. Már oroszbarát bloggerek is sorozatos katonai ballépésekről, valamint a hadsereg elégtelen utánpótlásáról beszélnek, ahogy az egyikük írta:

“A háborút már elvesztettük, a többi csak idő kérdése.”

Mi várhat ilyen körülmények közt Európára? Putyin elnök kezében még mindig ott van az energiakártya, igyekszik szorosabbra zárni a gáz- és kőolajcsapokat, abban bízva, hogy egy kemény tél elveszi a nyugat kedvét Ukrajna további támogatásától.

Egyre világosabb azonban, hogy ez a taktika sem válik be, hiszen Európa máris 40-ről 9 százalékra csökkentette a gázfüggőségét Oroszországgal szemben, így ezen a télen még aligha lesz égető az energiahiány, bár nyilván okoz majd kellemetlen napokat mindenkinek. Lehet, hogy ezzel Putyin ellőtte a maradék puskaporát is, és végre újra eljön a béke a kontinensre?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás