promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felkészült Erzsébet temetésére a brit királyi udvar, ez várható a halálát követő 10 napban
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A gyász időszaka egyben az új király beiktatásának ideje is.

Közel egy órája érkezett a szomorú hír, hogy 96 éves korában elhunyt őfelsége II. Erzsébet, Nagy-Britannia ikonikus uralkodója.

Erzsébet királynő halálára természetesen már jó előre felkészült a királyi udvar és a brit kormányzat. Mindez talán érzéketlenül hangzik, ám egy ilyen tragikus eseményt, amelyet nagyszabású ceremónia követ (beleértve III. Károly megkoronázását) nem lehet konkrét tervek nélkül méltó módon levezényelni.

Az erre vonatkozó terv a London Bridge nevet viseli, és egy 10 napból álló eseménysort foglal magában. A királynő haláláról telefonon értesítették az aktuális miniszterelnököt (jelen esetben a frissen megválasztott Liz Trusst), majd egy rövid közleményt adtak ki a nyilvánosság számára.

A miniszterelnök és a kabinet a fővárosi St. Pancras pályaudvaron fogadják a holttestet szállító királyi vonatot, a temetés előtti napokban pedig az új uralkodó körútra indul az Egyesült Királyságban.

A királynő halálának napját D-Day kódnévvel jelölik, az utána következőket pedig számozással látják el. Az első teendők közt szerepelt a zászlók félárbócra engedése, ennek a hivatalos bejelentést követő 10 percen belül meg kellett történnie.

A temetés részleteit pedig majd a királyi család jelenti be, a végső nyugalomra helyezés a halálesetet követő 10. napban történik meg. Károly herceg a médián keresztül intéz beszédet a néphez, ez lesz a hatalomátvétel első nyilvános aktusa.

A királynő elhunytát követő első napon (D-Day+1), délelőtt 10 órakor a londoni St. James-palotában kikiáltják Károlyt az új uralkodónak. Több százan vesznek majd részt a ceremónián, mindannyian gyászruhában.

A királynő koporsóját a második napon viszik át a Buckingham-palotába, ahonnan az ötödik napon szállítják át a Westminster-palotába, és istentiszteletet tartanak az elhunyt emlékére. A koporsóhoz a gyászoló nép három napon keresztül, napi 23 órában zarándokolhat el, a temetésre a 10. napon kerül sor a Westminsteri apátságban.

Isten nyugosztalja őfelségét!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás