promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Spórolni kell, nincs mese – de hogyan? Most eloszlatunk néhány tévhitet
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sokan nem tudják biztosra, hogy mivel takarékoskodnak, vagy éppen pazarolnak.

A közelgő tél sokak számára a spórolásról szól majd, hiszen senki nem akar hónapról hónapra horrorisztikus energiaszámlákkal szembesülni. De a takarékoskodást is úgy érdemes végezni, ha annak tényleg van értelme, én ennek érdekében el kell oszlatnunk néhány közkeletű tévhitet.

A mosogatás például az egyik leginkább vízpocsékoló munka a háztartásban, bár az mindenki tudja, hogy ha nem folyóvíznél végezzük, akkor takarékosabbak lehetünk. De mi a helyzet a mosogatógépekkel? Attól függetlenül, hogy közel egy órán át tisztítják a beléjük rakott edényeket, ezek a masinák valóban sokkal ügyesebbek nálunk.

Egy német tanulmány szerint folyóvizes mosogatás esetén egyetlen edényre bő 1 liter vizet használunk fel. Miközben egy 12 terítékes mosogatógép csupán 13 litert használ el összesen, kézzel mi ugyanezt a mennyiséget biztosan nem ússzuk meg 100 liter alatt.

Meglepő, de az egyszerű vízforraló is energiazabálóvá válhat a lakásunkban. Ha nem használjuk el a beléje férő teljes mennyiséget, akkor felesleges minden esetben csurig tölteni. Csupán annyi vizet melegítsünk fel benne, amennyire szükségünk van, így a vízzel és az árammal egyszerre spórolhatunk. Angol számítások szerint ezzel évi 5000 forint áramszámlát is megtakaríthatunk.

A tévék és más eszközök standby üzemmódjáról ugye már nem kell beszélni? Ha készenléti állapotban tartjuk az arra alkalmas eszközöket, azzal csupán a pénzünket dobáljuk ki az ablakon. Egy svájci felmérés szerint a standby-fogyasztás csupán az ő háztartásaikban 1500 GWh-t tesz ki évente.

A termosztát magasabbra kapcsolása nem melegíti fel gyorsabban a lakást, csupán azt érjük el vele, hogy a gáz folyamatos fogy, még akkor is, ha közben tűzforró a radiátor. Érdemes fokozatosan, apró lépésekben emelni a termosztáton beállított értéket.

Mindez fordítva is igaz, ha elmegyünk otthonról, ne vegyük le extrém módon a fűtést. Ha estére haza akarunk térni, akkor elég csak 2-3 fokkal lejjebb állítani a termosztátot, hogy utána ne küzdjünk a belső tér visszamelegítésével. Ha hosszabb időre utazunk el, akkor a temperáló fűtés a megoldás, vagyis olyan meleget tartsunk a lakásban, hogy az megvédjen a páralecsapódások és az esetleges elfagyások ellen.

Ehhez kapcsolódó sopánkodás szokott lenni, hogy a házunk szigetelése aránytalanul drága, ezért gazdaságosabb inkább a magasabb fűtésszámlát elviselni. Nos, ez nem feltétlenül van így, már csak azért sem, mert a szigetelésnek is léteznek olcsóbb módozatai.

Már egy perlittel feljavított hőszigetelő vakolat is sokat csökkenthet a hőveszteségen, igaz, a polisztirol lemezeknek vagy a kőzetgyapotnak azért ötször jobb a hőszigetelése. Ha nagyon szűkös az anyagi keret, a nyílászáróinkat is elég lehet körbeszigetelni purhabbal, vagy akár csak összetekert textíliákkal.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás