promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szeretnél spórolni a rezsin? A legtöbb magyar a gáz és a villany mellett elfelejt egy fontos dolgot
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Most mindenki azzal van elfoglalva, hogyan tornázza lentebb a gáz-, illetve villanyszámláját, pedig nem csak ezen lehet otthon spórolni.

A koronavírus-járvány után elkezdett magához térni a gazdaság Európában, de aztán jött az orosz-ukrán háború, ami ismét felborított mindent. A júliusi válság kormányülést követően eldőlt: az állam kénytelen feladni a rezsicsökkentés korábbi rendszerét, és részben ráereszti a lakosságra az energia piaci árát. A többség Magyarországon már meg is kapta az új számlát.

A rekordmagas gázár nemcsak hazánkban óriási probléma, viszont hála égnek az áram ára nálunk nem fog az egekbe emelkedni. Ezért is döntenek úgy sokan, hogy a gázfűtésre villannyal fognak rásegíteni a téli időszakban. A változás miatt megrohamozták a napelemes és kályhás cégeket, amik jelenleg alig bírják a keresletet.

Rengeteg magyar most böngészi az interneten a spórolási tippeket, de közben elfelejtjük, hogy a rezsi nem csak gázból és villanyból áll. Ha nem figyelünk, akkor bizony borsos árat fizethetünk a vízért is.

Nem olyan rég a Szabad Európa is felhívta a figyelmet arra egy cikkében, hogy vigyázni kellene a magyarországi vízkészletre, mert várhatóan csak tovább fog szűkülni. Egy átlagos magyar nagyjából 95 liter vizet fogyaszt el naponta. Ugyebár logikusan kijelenthető, hogy a gazdagabbak jóval többet fogyasztanak, mint a szegényebbek. (Például akinél van medence, ott már rohamosan megugrik a fogyasztás.)

A víz sem olcsó mulatság, szóval ha figyelünk néhány dologra, akkor ezzel több pénz maradhat a zsebünkben.

Sokan például fogmosás, borotválkozás közben nyitva hagyják a csapot, és addig sem árt elzárni, amíg beszappanozzuk a kezünket. Kádban való fürdés helyett is válasszuk a maximum 5 perces zuhanyzást.

Takarékos modern háztartási eszközökkel is spórolhat a lakosság, de azzal például még többet, ha mindig telepakolják a mosó- vagy mosogatógépet, és kevesebbszer kell elindítani. A környezeten pedig úgy is tudunk segíteni, hogy nem iszunk palackozott vizet, mivel 1 liter palackozott ásványvíz előállításához 3 liter ivóvízre van szükség.

Ide kattintva még több tippet találtok, ahogyan a lenti videóit is érdemes megnézni, ha a vízen szeretnétek picit takarékoskodni otthon.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás