promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Legendás tárgyra bukkantak a Kelta-tenger mélyén, döbbenetes történet fűződik hozzá
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az első világháború idejéből származik, amikor még ismerték a lovagias hadviselést.

A tengerek, óceánok mélye hosszú ideig megőrzi azokat a dolgokat, amelyek utána a kutatók, régészek számára valóságos kincsekké válnak, hiszen a régi, letűnt korok tanúiként állnak a tudomány rendelkezésére.

Brit búvárok a közelmúltban egy első világháborús amerikai hadihajóhoz tudtak lemerülni a Scilly-szigetektől mintegy 60 kilométerre. Ez a Kelta-tengert jelenti, Nagy-Britannia délnyugati részét, ahol egy évszázadnál is több idő óta feküdtek már a mélyben a roncsok.

Az USS Jacob Jones azon hat romboló egyike volt, amelyet az amerikaiak a harcok kirobbanása előtt építettek a haditengerészetük számára. Aztán 1917-ben eltűnt, és egészen mostanáig kellett várni az előkerülésére.

Természetesen a németek süllyesztették el, a hadihajót egy pontos torpedótalálat juttatta a mélybe. Az USS Jacob Jones fedélzetén mintegy 150 ember tartózkodott, akik közül 66-an életüket vesztették. Sokan éppen akkor haltak meg, amikor felrobbantak a hajónak a tengeralattjárók ellen bekészített lövedékei.

Feljegyezték a hős Stanton F. Kalk nevét, aki a kihűlés és kimerültség következtében vesztette életét, miközben a társait próbálta a mentőcsónakokba juttatni. Az USS Jacob Jones történelmi értékkel bír, ezért nagyon sokan próbálkoztak már a felkutatásával – mindeddig sikertelenül.

A búvárok még a hajó harangját is megtalálták, ráadásul meglepően jó állapotban. Érdekes sztorik is fűződnek a szerencsétlen sorsú rombolóhoz, például a német kapitányról, Hans Rose-ról, aki nem éppen úgy viselkedett, ahogy egy ellenséghez „illik”.

„Látta a vízben kapálózó amerikaiakat, és két súlyosan sérült személyt maga is felvett a tengeralattjárójára. Aztán rádión jelentette a koordinátákat az Egyesült Államok queenstowni bázisának, hogy kimenthessék a túlélőket”

– osztotta meg a lovagias történetet az egyik kutató. Az USS Jacob Jones 8 perc alatt süllyedt el, így képtelen volt vészjelzést leadni.

Fotó: Profimedia

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás