promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fény derült Erzsébet királynő döbbenetes titkára – kevesen hitték volna, hogy ez van a birtokában
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az uralkodó családja 260 éve rendelkezik különleges jogokkal.

II. Erzsébet királynő 70 éve uralkodik Nagy-Britannia fölött, és azt hihetnénk, hogy ennyi idő bőven elégnek bizonyult az összes titka kifürkészésére. Ez azonban még sincs így, a 96. születésnapját áprilisban ünnepelt uralkodóval kapcsolatban most egy érdekes információ került napvilágra.

Kiderült, hogy a királynő birtokában van egy McDonald's étterem, illetve mellette egy Marks and Spencer és Primark üzlet is, valamint Costa és Starbucks kávézók. Hogyan kerültek hozzá? Jó kérdés, bár nem olyan kacifántos a dolog, mint az, hogy – a hagyomány alapján – a birodalma területén élő összes delfin és hattyú az ő tulajdonát képezi.

A McDonald's és társai ehhez képest sima ügynek számítanak, ugyanis abban az oxfordshire-i Banbury Gateway Shopping Park bevásárlóközpontban találhatók, amely Crown Estate-nek, vagyis királyi birtoknak számít. Nem a királynő személyes tulajdona tehát, hanem a kékvérű família egészéé.

Ha Erzsébetet Károly váltja fel a trónon, akkor automatikusan ő lesz ezen birtokok feje, utána pedig Vilmos herceg (vagyis akkor már Vilmos király), tehát nem aprózódnak el öröklés révén. A herceg egyébként az öccsével, Harryvel, illetve az édesanyjukkal, Dianával jó pár szombaton beugrott ide egy hamburgerért.

Erzsébettel kapcsolatban azonban nincs tudomása a brit sajtónak arról, hogy valaha is a birtokában lévő Mekiben ebédelt volna. A hamburgert egyébként szereti, bár annak egy különleges változatát szokták neki elkészíteni a szakácsai: hamburgerzsömle nélkül, mert így késsel-villával tudja enni.

A Crown Estate intézményét egyébként a brit parlament hozta létre 260 évvel ezelőtt, a mindenkori uralkodók azóta fölözik le a hasznát. Az ott termelt bevétel egyenesen a kincstárukba vándorol, az elmúlt 10 évben ez összesen 3 milliárd angol fontot jelentett.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás