promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyin két ország csatlakozásával új szláv birodalmat készül összehozni?
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Fehéroroszország és Ukrajna bekebelezésével jöhetne létre a mini Szovjetunió.

Bő három évtizede, 1991-ben hullott szét a Szovjetunió, amely Oroszországból, illetve a környékén lévő 14 – azóta már független – államból állt, Észtországtól Ukrajnán át Tádzsikisztánig.

Sokak szerint óriási hiba volt szétesni hagyni a birodalmat, hiszen így megszűnt a kétpólusú világrend, és az Egyesült Államok szuperhatalomként mindenki más fölé emelkedhetett. Most úgy néz ki, hogy Putyin orosz elnöknek az (is) lehet a célja Ukrajna lerohanásával, hogy legalább részben visszaállítsa a 31 éve felbomlott államszövetséget.

Az orosz vezető a napokban összehívta az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsát, és a félig-meddig titokban tartott tanácskozáson állítólag az volt a téma, hogyan lehetne egyesíteni Oroszországot és Fehéroroszországot.

Ez nem lenne meglepő fordulat, hiszen Lukasenka belorusz elnök azon kevesek közé tartozik, akikre Putyin az invázió megkezdése óta hűséges szövetségesként számíthatott. A váratlan fejlemény viszont az, hogy ebbe a paktumba valamilyen módon Ukrajnát is be akarják vonni.

Nyilvánvaló, hogy az oroszokkal jelenleg háborúban álló ukránok, és különösen Zelenszkij elnök nem kötnének meg egy ilyen egyezséget. Az oroszok viszont erre a célra „előráncigálnák” Viktor Janukovics egykori ukrán elnököt (vezérképünkön jobbra, Putyin társaságában), aki 2010 és 2014 között volt hivatalban, 2019-ben viszont a távollétében hazaárulás vádjával 13 éves börtönbüntetésre ítélték.

Janukovics bűne az volt, hogy 2010 tavaszán aláírt egy olyan megállapodást, amely földgáz-árengedmény ürügyén lehetőséget teremtett az oroszoknak arra, hogy növeljék katonai létszámukat a Krím-félszigeten. 2014-ben aztán jelentős részben ennek volt köszönhető, hogy Putyinnak sikerült bekebeleznie a területet.

A jelenleg Oroszországban bujkáló Janukovicsot alighanem könnyű volna meggyőzni arról, hogy Ukrajna részéről aláírjon egy egyezményt az Oroszországgal és Fehéroroszországgal való egyesülésről, létrehozva egy afféle mini Szovjetuniót. Más kérdés, hogy ezt a Föld összes többi állama aligha ismerné el legitimnek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás