promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fontos fordulóponthoz érkezik a világ november 15-én, történelmi pillanatnak lehetünk tanúi
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az emberiség ismét megugrik egy nagy számot.

Az emberiség mindössze néhány százezer éve jelent meg a Földön, de azóta nagy utat járt be, a többi faj fölé emelkedett, ugyanakkor jelentős károkat is okozott a bolygón. A civilizációnk működése mégis sikertörténetnek nevezhető, amely – az előzetes számítások szerint – 2022. november 15-én újabb fontos mérföldkőhöz érkezik.

Akkor éri majd el a népesség ugyanis a 8 milliárd főt, ami természetesen új rekord, hiszen a járványok és háborúk ellenére egyelőre megállíthatatlanul nő a Föld lakossága. Ráadásul India is nagy lépést tesz előre, legkésőbb jövőre Kínát is lehagyja, és a legnépesebb országgá válik (1,4 milliárd fővel).

Szinte hihetetlen, de az 1 milliárdos álomhatárt még csak 1804-ben léptük át, vagyis abban az évben, amikor Napóleont francia császárrá koronázták. 1927-ben lettünk 2 milliárdan, aztán hiába jött közbe egy elképesztően véres újabb világháború, kereken hat évtizeddel később (1987-ben) már átléptük az 5 milliárdos álomhatárt is.

Legutóbb 2011-ben örvendhettünk hasonlóan nagy eseménynek, akkor ugrott 7 milliárdra a bolygónk lakossága, amely az évszázad végére elérheti a 10,4 milliárdot. Pedig 2020-ban 1950 óta a leglassabb növekedést mutatta a populáció az ENSZ tájékoztatása szerint, alighanem a koronavírus-járvány pusztítása miatt is.

A nők napjainkban átlagosan 2,3 gyermeknek adnak életet világszerte, bár a számokat inkább a fejletlenebb térségek húzzák fel, Európában például jellemzően rosszabb a helyzet. 1950-ben a világátlag még 5 gyerkőc volt, de akkor a második világháború veszteségeit is pótolni kellett.

A WHO becslése szerint 2020–2021-ben közel 15 millióan hunytak el a Covid következtében, és ez a várható élettartamon is éreztette hatását. Míg a járvány előtt átlagosan 72,8 évre számíthatott egy ember, addigra ez tavaly kereken 71 esztendőre esett vissza. A 9 milliárdos határt alighanem 2037-ben fogjuk átlépni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás